Koppen rollen in HH Lier: reactie Peter Degadt

Na amper anderhalf jaar neemt het Heilig Hartziekenhuis Lier afscheid van dr. An De Cuyper als CEO en ook van zijn financieel directeur, Guy Servotte. Patrick Smits, ook nog niet zo lang aan de slag als hoofdarts, verzekert voorlopig de positie van waarnemend algemeen directeur. Voorzitter van de raad van bestuur Peter Degadt duidt de zoveelste wissel aan de top in korte tijd.

Wie het beleid van het AZ Heilig Hart Lier wat volgde, weet dat er nogal wat turbulentie was de jongste jaren. En nu dus opnieuw terwijl er heel wat belangrijke ontwikkelingen aan de deur kloppen: de nieuwbouw, de uitbouw van het kersverse netwerk met Vilvoorde, Mechelen en Bonheiden, de accreditatie.

Als je niet beter zou weten, zou je zeggen dat het bestuur van het ziekenhuis veel weg heeft van een duiventil. Of Peter Degadt zelf aangetrokken was om hier wat structuur in aan te brengen?

“Ik weet niet of men dat zes maanden geleden, toen ik hier aankwam, zo kon voorspellen. Ik denk wel dat men op zoek ging naar iemand die leiding kan nemen. Dat mocht evengoed iemand anders zijn. Dit is een goed, klein ziekenhuis. Men is nog aan het uitzweten dat het heel lang wat stil geweest is qua nieuwe ontwikkelingen, en dat we nu nog het juiste evenwicht zoeken. De sfeer op zich is zeker niet slecht onder de medewerkers. We moesten deze ingreep doen om sneller het goede ritme te vinden.”

Een vorige directiewissel bleek ingegeven wegens te weinig innoverende impulsen (ze kwam er vooral onder druk van de artsen, red.). Maar blijkbaar kon de nieuwe ploeg niet alles rechttrekken. “Ik merkte dat er ondanks het harde werk van de algemeen directeur toch onvoldoende chemie en samenwerking bleek te bestaan aan de top”, gaat Degadt verder. “Dat leidde tot allerlei bewegingen die niet consequent werden doorgevoerd en geargumenteerd. Daarom moesten we afscheid nemen van de algemeen en de financieeel directeur.”

Buitenstaanders vermoeden misschien dat er fraude of financiële malversaties in het spel zijn omdat zowel de CEO als de financieel directeur aan de deur worden gezet, maar dat ontkent Peter Degadt ten stelligste. “Men trok aan de top gewoon onvoldoende aan hetzelfde zeel. En met artsen en verpleegkundigen werd te weinig overlegd.”

Accreditatie

Het Lierse ziekenhuis staat onder druk om de accreditatie te halen tegen eind dit jaar, wil men systeemtoezicht vermijden. “Vorige week kenden we een proefaudit van Niaz. Die bleek behoorlijk goed, al hebben we nog vele werkpunten. Maar ook door Niaz werd opgemerkt dat er onvoldoende teamwork is.”

Intussen is het even behelpen: een interimaris vervangt Guy Servotte en Patrick Smits verzekert dus voorlopig het algemeen directeurschap. De continuïteit is alleszins verzekerd.

Nieuwbouw

Het ziekenhuis maakte nog niet zo lang geleden een masterplan bekend voor de nieuwbouw,  tegen 2025 af te ronden. Het huidige aftandse gebouw voldoet immers absoluut niet meer. Degadt: “We willen daar sterk vernieuwen. Nog altijd zijn onze ziekenhuisgebouwen te weinig op het ambulante gericht, op technische infrastructuur en op informatica en virtuele communicatie. We streven ook naar meer integratie met de huisarts. Voor de geestelijke gezondheidszorg willen we meer aanbieden dan een PAAZ-afdeling. We willen ons manifesteren als onvervangbaar voor de wijzigende zorgnoden, maar bescheiden in omvang. Een compacte, maar open structuur streven we na.”

Netwerk

En verder wil Lier zijn mannetje staan in het kersverse locoregionale netwerk. “Onze activiteiten zitten in de lift”, analyseert de voorzitter. “Maar hoe komen we daar met onze nieuwbouw het best aan tegemoet? Tegelijkertijd zullen we rekening houden met complementaire afspraken binnen het netwerk. Dus het gaat om een dubbele discussie voor de nieuwbouw: welke zorgprogramma’s zullen we er doen draaien, en hoe passen we die in de locoregionale en basiszorg in? Synergieën staan hoog op de agenda, onder meer samen-aankoop. Ons netwerk is op dat vlak exemplarisch. Dat zeg ik niet zelf, de Vlaamse administratie heeft dat vastgesteld.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Stefaan COLPAERT

    16 juni 2018

    Ann De Cuyper schrijft van mij dat ik een "complete disaster" ben.
    Mijns insziens op basis van onjuiste argumenten.
    Ze zal misschien nu wel aanvoelen dat ze het toen reeds over zichzelf had.
    Alles wat je zegt over een ander zeg je over jezelf.