Kinderwens en assistentschap, een verboden mix?

In de pers verschenen onlangs verhalen over specialisten in opleiding, ASO’s die door het ziekenhuis werden uitgebuit. Medi-Sfeer keek naar het lot van hun tegenhangers bij de huisartsen, de haio’s, en besprak de richtlijnen in huisartsgeneeskunde om het misbruik tegen te gaan. Niet alles blijkt even idyllisch.

Een misplaatste vraag kan bijvoorbeeld het lot zijn van jonge afgestudeerden die naar aan plaatsje hengelen bij een mogelijke stagemeester: "Plan je een zwangerschap?".

Niemand van onze contacten ontkent dat een assistente die haar activiteiten voor een zwangerschapsverlof opschort, een praktijk kan destabiliseren. De werkorganisatie wordt erdoor gehypothekeerd. De vraag naar de zwangerschapsplanning komt  in die fase blijkbaar vaak voor, al is ze niet kwantitatief vastgelegd. Ze is ook begrijpelijk maar onaanvaardbaar, zo wordt ons verteld. Juridisch gezien wordt ze bovendien niet getolereerd door een recruiter (*).

Het komt ook voor dat na de zwangerschapsaankondiging, de relaties verzuren in de tandem assistent-stagemeester. Die laatste kan de eerste het leven moeilijk maken en haar zelfs beginnen pesten. In zoverre zelfs dat het werkklimaat zodanig verslechtert om te leiden tot een latente, soms zelfs definitieve  burn-out. Of het nu gaat om assistenten of assistentes, hier is ongetwijfeld ook een generatie-schok in het spel die aan de oppervlakte komt: de  mannelijke, ervaren, door de wol geverfde huisarts die werkweken van 70u presteert, heeft wellicht een model van een assistent(e) in het achterhoofd dat niet meer bestaat ...

Het lijkt er ook op dat aanstaande moeders van wie de stage op een conflict uitdraait, niet snel geneigd zijn om hiertegen te ageren of erover te klagen. Ze zijn bang voor een ​​slechte reputatie en om nooit nog een andere mentor te vinden. In de gelederen van de huisarts geeft dit soort verhalen aanleiding tot fatalistisch schouderophalen, zo wordt ons verteld. Alles wordt gemaskeerd onder de noemer "niets te melden".

Blijde gebeurtenis en... lijkbiddersgezicht!

Een stagemeester uit Brussel herinnert zich dat zijn assistente hem haar zwangerschap meldde met zo’n zwartgallig gezicht dat hij eerst dacht dat de zwangerschap ongewenst was. "In feite was ze bang voor mijn reactie. Ze zei tegen mij: 'je zult zeggen dat dit uit berekening is!' "

Maakte u mee dat uw stagemeester/werkgever u onwettige vragen stelde over een mogelijke zwangerschap? Laat het ons weten! MediSfeer gaat erop in! selleslaghp@gmail.com

(*) de wet verbiedt een werkgever om een sollicitant te vragen naar een zwangerschapswens

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.