Kartel: “PARIS op huisbezoek? Kan niet…”

PARIS, de webapplicatie die het mogelijk maakt elektronisch voor te schrijven zonder EMD, is maandag op de medicomut voorgesteld. De applicatie is ontwikkeld door een consortium van bedrijven die EMD-pakketten aanmaken. Het Kartel verbaast zich over de voorgestelde positionering van het instrument, en keurt af.

Op de medicomut werd PARIS gepresenteerd als een instrument voor occasionele voorschrijvers, voor voorschrijvers met een niet-geïnformatiseerde praktijk en voor huisartsen op huisbezoek. “Ik herhaal wat Kartel al eerder zei”, protesteert Kartel-voorzitter Reinier Hueting. “Als men de informatisering verplicht vanaf januari 2021, is het niet logisch het elektronisch voorschrift voor alle artsen te verplichten vanaf begin 2018. Voor collega’s die zich hadden voorgenomen nog een paar jaar op papier te werken, komt dat als een onaangename verrassing.”

Ook het gebruik van de webapplicatie op huisbezoek kan er voor dr. Hueting niet mee door. “We moeten tot op heden de patiënt een bewijs van elektronisch voorschrift overhandigen. Dat betekent dat we met een printer op huisbezoek moeten. Niet meteen een aanlokkelijk vooruitzicht. Men probeerde mij op de medicomut te sussen – PARIS zou in de praktijk dan toch alleen voor de occasionele voorschrijvers bedoeld zijn. Maar dan begrijp ik niet waarom niet-geïnformatiseerde praktijkvoerders en het huisbezoek in de begeleidende nota vermeld staan. We willen het elektronisch voorschrift niet in de weg staan, maar op deze manier kan het niet.”

De Kartel-voorzitter verwijst naar VIDIS, een elektronisch platform dat het mogelijk zou maken geneesmiddelen vanuit het medicatieschema voor te schrijven. Hierbij is geen geprint bewijs van elektronisch voorschrift meer nodig. “In afwachting dat VIDIS er komt, is het geen goed idee om allerlei waanzinnige oplossingen te bedenken om toch maar een elektronisch voorschrift aan huis te maken.”

“De datum van 1 januari 2018 is nog niet officieel vastgelegd. De koning moet dat doen. We hopen dat hij verstandig genoeg is om uitstel te beslissen.”

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.