Jan De Maeseneer laureaat van de Francqui-leerstoel

Begin dit jaar werd bekendgemaakt dat professor Jan De Maeseneer (Vakgroep Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg, Universiteit Gent) zich laureaat mag noemen van de binnenlandse Francqui-leerstoel 2014-2015. Het was de Universiteit Antwerpen die, op voorstel van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, professor De Maeseneer voor deze onderscheiding voordroeg.

 

Ik kan met de Francqui-leerstoel alleen maar blij zijn”, zegt ons een gelukkige Jan De Maeseneer. “In eerste instantie omdat de eerstelijnsgezondheidszorg en de huisartsgeneeskunde erdoor in de picture komen. Het is de eerste keer dat deze disciplines toegang hebben tot een Francqui-leerstoel. In 2012-2013 kreeg gezondheidseconoom Lieven Annemans ook al de Francqui-leerstoel aan de UCL. Op die manier ontstaat een platform waarmee we een aantal boodschappen in verband met de gezondheidszorg voor het voetlicht kunnen brengen.” Na zijn inaugurale lezing van 26 februari, zal professor De Maeseneer nog vijf andere, wekelijkse lezingen geven tussen 5 maart en 2 april.

De Francqui-leerstoel is een initiatief van de Francqui-stichting, die in de jaren 30 van de vorige eeuw werd opgericht mede dankzij een schenking van de Belgische industrieel Emile Francqui. Jaarlijks mag elke Belgische universiteit een kandidaat voordragen, een voorrecht dat door onze universiteiten elegant wordt ingevuld door iemand te nomineren die niet uit eigen rangen komt. Aan de hand van de ingezonden kandidaturen nodigt de Francqui-stichting een Belgische hoogleraar uit om deze leerstoel te bezetten en met een cyclus van lezingen een deskundig beeld te scheppen van wat er in zijn vakgebied aan de orde is. Naast de Belgische leerstoelen bestaan er ook internationale Francqui-leerstoelen, die verdienstelijke academici uit het buitenland in België een forum bieden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.