Jambon: voorstander sterke eerste lijn

De huidige Vlaamse coalitie in wording, van N-VA, CD&V en Open VLD, beantwoordt aan de wensen van de meerderheid van het huisartsenkorps. Ook Jan Jambon scheerde hoge toppen in de peiling die MediSfeer hield net voor de verkiezingen.

Bij de huisartsen kan de N-VA op heel wat krediet rekenen. Jan Jambon kreeg volgens onze peiling de meeste credits, weliswaar als toen nog mogelijk volgende federale premier. Maar we nemen aan dat zijn premiergehalte op Vlaams vlak dan op evenveel bijval kan rekenen. Ter herinnering: Jan Jambon scoorde torenhoog (ruim 50% schoof hem naar voren) op zijn mogelijk premiergehalte. Hij liet daarmee alle andere kandidaten (op de federale kieslijst) ver achter zich. Zelfs bij Franstaligen werd hij hiervoor vaak genoemd.

In een reactie toen bij MediSfeer liet Jan Jambon weten 'verrast' te zijn 'maar het doet in elk geval heel veel deugd.'

Mogelijke elementen die zijn premierstatus kracht bijzetten waren bijvoorbeeld de aanpak van de crisis na de aanslagen in Zaventem en station Maalbeek - veiligheid is voor artsen ongetwijfeld een belangrijk goed, en terecht. "We hebben ook altijd duidelijk gemaakt dat de veiligheid van de hulpverlener (bescherming tegen agressie) een prioritair punt is en werkten daaraan”, aldus Jan Jambon.

'Meer efficiëntie in de zorg, andere rol ziekenfondsen'

Mocht hij effectief premier worden - van de federale regering toen, red. - welke accenten zou hij dan leggen, vroeg MediSfeer hem naar aanleiding van die peiling. “Ik wil meer efficiëntie in de zorg. Dat betekent minder middelen voor structuren en meer aan mensen. Dus de ziekenhuisnetwerken verder vorm geven, een andere invulling van de rol van de ziekenfondsen en een sterke eerste lijn. Zo moeten zorgverleners samen met de patiënt terug de zorgregie in handen krijgen.”

Ter herinnering: uw favoriete partij was volgens onze peiling voor de verkiezingen met voorsprong de N-VA (46,67%). Open VLD, nochtans in het verleden dé partij van heel wat huisartsen, volgt een flink stuk verderop (17259%). CD&V volgde op plaats 3 met 9,02%. Wel viel toen ook de politieke onverschilligheid op die bleek uit ‘ik stem niet’ (7,45%) en ‘ik stem blanco’ (3,53%).

Een verdere regionalisering (bijna twee op de drie) haaltde het ook, slechts een op de vijf  zag liever een herfederalisering. 

 

Lees ook: Jan Jambon en N-VA schitteren

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.