Hiv-cursus belicht patiënt vanuit multipele invalshoeken

Van 8 maart tot 21 juni trekt het Instituut voor Tropische Geneeskunde van leer met een update over de behandeling en begeleiding van hiv-patiënten. En begeleiding, want de cursus bekijkt niet alleen de medische aspecten van wat in de jongste decennia geëvolueerd is van een dodelijke infectie naar een chronische ziekte.

“De hiv-infectie is niet meer echt een zeldzame aandoening”, zegt dr. Eric Florence, medeorganisator van de cursus. “Vooral dankzij de sterk verbeterde behandeling hebben hiv-patiënten momenteel een bijna normale levensverwachting, wat hun prevalentie in de bevolking heeft doen stijgen. Ook voor hen is de huisarts het aanspreekpunt bij uitstek voor medische zorg. Het is dus belangrijk dat huisartsen correcte informatie kunnen geven over de behandeling, transmissierisico, prognose, enzovoort.”

De cursus staat niet alleen stil bij de medische en paramedische aspecten van de hiv-infectie, maar bespreekt bijvoorbeeld ook de voeding, naast juridische, psychologische en ethische implicaties. Het sprekerspanel is daarom multidisciplinair samengesteld, met experts uit alle relevante vakgebieden.

Er is bijzondere aandacht voor de risicogroepen, zoals MSM en personen van Afrikaanse origine. De cursisten krijgen een beeld van de manier waarop de zorg voor hiv-patiënten in België georganiseerd is. “Als Instituut voor Tropische Geneeskunde bespreken we bovendien de situatie op wereldschaal”, aldus dr. Florence.

Uiteraard is de huisarts ook betrokken bij de diagnose. Een domein dat de jongste jaren ook flink geëvolueerd is, weet Eric Florence. Huisartsen die in contact kunnen komen met hiv-patiënten, moeten dus ook weten hoe men de diagnostische tests interpreteert en hoe men over de resultaten communiceert. Maar eerst en vooral: wanneer moet men denken aan een hiv-infectie? Wat zijn de bevindingen die de arts ertoe moeten aanzetten een test uit te voeren?

Ten slotte is ook preventie een belangrijk hoofdstuk, met aandachtspunten zoals het gebruik van het condoom en preventieve medicatie.

Hiv is een ziekte die in de afgelopen 15 jaar ‘genormaliseerd’ is. Patiënten die een adequate behandeling krijgen, kunnen momenteel een normaal leven leiden, zowel professioneel als familiaal. Toch moet men voor ogen houden dat het dagelijkse gebruik van medicatie een extra belasting blijft. Normalisering moet er ook zijn op vlak van het beeld dat de arts zich van de potentieel besmette persoon vormt. De hiv-infectie is niet beperkt tot een paar welbekende risicogroepen, zoals MSM en prostitués. Ook (vooral jonge) mensen uit de algemene bevolking raken wel eens besmet.

Op dit ogenblik worden iets meer dan 15.000 hiv-patiënten opgevolgd in België. In 2015 waren er 1.000 nieuwe diagnosen. Dat betekent een lichte daling ten opzichte van de voorgaande jaren. We weten dat een aantal diagnosticeerde patiënten niet onder behandeling zijn, en dat de diagnose bij een aantal besmette personen niet gesteld is. “Vandaar ook dat we met deze cursus de alertheid bij de artsen willen aanscherpen”, zegt de Antwerpse arts nog.

Wanneer? 12 woensdagavonden tussen 8 maart en 21 juni
Waar? Instituut voor Tropische Geneeskunde, Nationalestraat 155, 2000 Antwerpen
Voor meer info en inschrijving: klik hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.