Sinds enkele maanden publiceert het KCE newsletters met onderwerpen die meer specifiek verband houden met de huisarts. Het Kenniscentrum beseft dat de documenten die het uitbrengt (verslagen, guidelines, enzovoort) ontsnappen aan de aandacht van drukbezette huisartsen. Daarom besloot het om hen regelmatig 'digests' te bezorgen. Naast andere onderwerpen te lezen in de laatste editie: kindermishandeling en opstart van 'KCE trials'.
Medi-Sfeer had het al eerder over het KCE-rapport over kindermishandeling. Het verschijnsel wordt in ons land duidelijk te weinig opgespoord. "Meer in het bijzonder stellen we vast dat huisartsen, die toch kunnen worden beschouwd als sleutelfiguren, kindermishandeling zelden melden", merkt het KCE op.
De onderzoekers komen terug op de waarschijnlijke oorzaken van die terughoudendheid, die aan het licht kwam dankzij de antwoorden van de bevraagde huisartsen. Belangrijkste bezorgdheid: huisartsen zijn bang dat ze zich vergissen en onterecht mensen beschuldigen van zware vergrijpen. En omdat ze meestal een goede relatie hebben met heel het gezin willen ze die vertrouwensrelatie, die belangrijk is voor de verdere opvolging van het kind, niet op het spel zetten. De onderzoekers van het KCE ontdekten bij huisartsen ook dat ze vaak – als ze een geval hebben aangegeven – spijt hebben dat een andere instantie het van hen overnam: ze ontvangen vaak geen nieuws meer over de verdere evolutie van het kind. Tot slot hebben ze globaal weinig vertrouwen in de bestaande hulpdiensten en -structuren, waarvan ze weten dat die overbelast zijn.
In de nieuwsbrief voor huisartsen verwijst het KCE overigens naar de lopende enquête over de guidelines, die moet worden ingevuld via een online-formulier (te lezen op de website). Het is het ideale moment om als doelpubliek van de aanbevelingen uw mening te geven over de vorm en inhoud van die guidelines.
Het centrum kondigt ook de 'KCE Trials' aan, een programma voor 'niet-commercieel, pragmatisch klinisch onderzoek (d.w.z. in reële levensomstandigheden) naar concrete vragen uit de praktijk'. Hierover zal een 'kick off'-symposium (een lanceringssymposium dus) worden georganiseerd op 12 oktober in Brussel. Het doel: wetenschappelijk bewijs leveren voor vragen waarvoor er geen bewijs bestaat, hoewel het de verzorging van patiënten of de besteding van het geld in de staatskas zou kunnen verbeteren.
Het KCE laat de huisartsen weten dat het, aangezien de meeste door de overheid gefinancierde studies multicentrisch zullen zijn, perfect mogelijk is dat er een beroep op hen of op bepaalde van hun patiënten wordt gedaan. Het centrum haalt ook enkele studievoorstellen aan die momenteel worden geëvalueerd: het belang van gestandaardiseerde sets van elektronische formulieren voor de aanvraag van bloedonderzoeken in de eerste lijn, het nut van een dieet bij patiënten in de eerste lijn, bij wie pas een prikkelbaredarmsyndroom werd gediagnosticeerd, of het nut van meerlagige schuimverbanden in de preventie van doorligwonden.
Hoe kunt u deze newsletters ontvangen? Om de newsletter te ontvangen, kunt u zich persoonlijk inschrijven op de nieuwsbrief via deze link.