HARNO pakt uit met nieuwe CRA-opleiding

Tot nog toe was de enige beschikbare CRA-opleiding die van Crataegus. “Inhoudelijk hebben we absoluut geen enkel bezwaar tegen de Crataegus-opleiding”, zegt Philippe De Man, CRA en huisarts in Wemmel.

Het is niet de bedoeling hier op welke manier dan ook een krachtmeting aan te gaan.”

 

De realiteit is veeleer dat er naast de Crataegus-opleiding plaats is voor een tweede optie. De Crataegus-opleiding is immers altijd meteen volgeboekt. Daarom hebben de CRA’s van huisartsenkring HARNO (Huisartsen Noordrand) beslist op hun beurt een opleiding te organiseren. Dr. Philippe De Man wijst erop dat de Crataegus-opleiding over een tijdspanne van twee jaar loopt: “Wie een module mist, moet dus twee jaar wachten om opnieuw aan te knopen. Volgens de huidige reglementering moet men de opleiding in twee jaar voltooid hebben. Materieel is dat niet mogelijk als men al was het maar één module mist. Bij HARNO hebben we ervoor geopteerd de cursus in ongeveer zes maanden af te werken. Qua aantal opleidingsuren zijn beide cursussen gelijk: het gaat om zesmaal een zaterdagvoormiddag. In de opleiding van HARNO komt dat dus neer op maximaal één opleidingsvoormiddag per maand.

 

Conform de reglementering

Vorig jaar is een nieuwe reglementering voor de opleiding tot CRA gepubliceerd. Onderwerpen die in de opleiding minimaal aan bod moeten komen, worden erin opgesomd. De CRA-cursus van HARNO sluit volledig aan bij de voorschriften van deze nieuwe reglementering. “We hebben al een groot aantal sprekers benaderd”, aldus dr. De Man. “Voor de meeste onderwerpen heeft telkens al een spreker toegezegd. Onze sprekers zijn van academisch niveau of gelijkwaardig. Hiermee streven we naar een kwaliteit die minstens even goed is als die van de Crataegus-opleiding.

Voor de organisatoren komen de laatste fasen in zicht, incluis het indienen van de erkenningsaanvraag bij de FOD Volksgezondheid. Philippe De Man: “Dat zal mogelijk nog wat tijd vragen. Onze oorspronkelijke bedoeling was de opleiding te laten starten in het najaar van 2015 en ze te laten eindigen in het voorjaar van 2016. Misschien moeten we die planning een beetje achteruitschuiven als de erkenning er niet tijdig komt. In dat geval beginnen we pas eind dit jaar of begin volgend jaar.”

 

Alle cursusmomenten zullen plaatsvinden op dezelfde locatie. Er wordt gekozen voor een centrale ligging in Vlaanderen, vlak bij de ring rond Brussel.
Belangstellenden kunnen zich alvast op de wachtlijst laten inschrijven. Meer informatie is beschikbaar bij dr. Philippe De Man (phdeman@scarlet.be).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.