Eerste opleiding slikstoornissen ter wereld aan KU Leuven

De faculteit Geneeskunde van de KU Leuven start in september 2017 als eerste wereldwijd met een opleiding Deglutologie, de wetenschap van het slikken en slikstoornissen. 

Door alle expertise over dit onderwerp bijeen te brengen, wil de KU Leuven de medische sector voorbereiden op het stijgend aantal personen met slikproblemen.

Momenteel heeft ongeveer een kwart van de 65-plussers last van de slikstoornis dysdagie in de mond, keel of slokdarm. Verwacht wordt dat dit percentage in 2030 oploopt tot 38%. Ook op jongere leeftijd komt de aandoening voor bij prematuren, kankerpatiënten, mensen met een hersenbloeding of spierziekte.

Omdat dergelijke stoornissen kunnen leiden tot problemen als gewichtsverlies, uitdroging, constipatie en chronische aandoeningen van luchtwegen kunnen de gevolgen ernstig tot dodelijk zijn. Ook de impact op psychosociaal vlak is erg groot. Iemand met ernstige slikproblemen kan bijvoorbeeld vaak niet zomaar mee op restaurant.

Naast aanpassingen aan het voedsel (mixen, indikken) bestaan er voor de betrokken patiënten heel wat andere opties, zoals operatie in de keel, sliktherapie bij een logopedist, medicatie of kunstspeeksel. Hiervoor is een goede diagnose noodzakelijk, maar hier knelt volgens professor Nathalie Rommel, de programmadirecteur van de nieuwe opleiding Deglutologie, het schoentje. De aandoening werd immers lang alleen als een complicatie van een ander medisch probleem beschouwd. De kennis zit bovendien verspreid over wat men weet over hersenen, neus-keel-oor, ademhaling en spijsvertering. Er was daarom grote nood aan het nieuwe overkoepelend vakgebied en opleiding Deglutologie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.