Eén jaar cel voor verpleger die ziekenfondsen en Riziv bedroog

Een Luikse zelfstandige verpleger is door de correctionele rechtbank in Luik veroordeeld tot een jaar effectieve celstraf en een boete van 3.000 euro wegens fraude ten nadele van ziekenfondsen en het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv).

De vennootschap van de verpleger kreeg een boete van 18.000 euro opgelegd, voor de helft met uitstel. De benadeelde ziekenfondsen moet hij in totaal 268.000 euro terugbetalen.

De zelfstandige verpleger werd schuldig bevonden aan een omvangrijke fraude tussen 2012 en 2015 ten nadele van ziekenfondsen en het Riziv. De man werd vervolgd voor schriftvervalsing, gebruik van valse stukken, misbruik van vertrouwen en misbruik van sociale goederen.

De thuisverpleger en zijn bedrijf, dat een 20-tal verzorgenden tewerkstelde, had verpleegkundige taken uitbesteed aan verzorgenden om de winsten van het bedrijf te verhogen. Hij stelde ook vervalste attesten op om de terugbetaling van verzorgingen op te strijken.

Het onderzoek bracht aan het licht dat soms zorgen in België werden aangegeven terwijl de beklaagde zich in het buitenland bevond. Een koppel negentigers werd door de beklaagde opgelicht. Een lening van 40.000 euro betaalde hij nooit terug.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.