Eén avond, maar twee fasen bij ‘Wegwijs voor starters’

Op 8 november trekt Domus Medica van leer met ‘Wegwijs voor starters’, het jaarlijkse infomoment voor beginnende artsen. Nieuw is dat de avond dit keer in twee fasen wordt opgesplitst. Dat is het resultaat van een participatieve beslissing, gemaakt in overleg met ’t Hop (Haio Overleg Platform) en met vertegenwoordigers van Jong Domus, die het infomoment al eens bijgewoond hadden.

“We evalueren ieder jaar het concept van ons infomoment”, zegt coördinerend arts Christel Foriers. “Dit jaar kwam er vanuit de betrokken partijen een nieuw verzoek. Naast de onvermijdelijke en immer zinvolle klassiekers wilden ze graag een paar bijzondere topics behandeld zien, zoals de werking van associaties. Hoe richt je een associatie op? Of hoe stap je daarin en hoeveel kost dat? Wat is de huurprijs van lokalen? Hoe breng je al die dingen juridisch in orde?”

Een ander onderwerp dat tijdens het eerste gedeelte aan bod komt, is de overstap van het bediendenstatuut eigen aan het haioschap naar het zelfstandigenstatuut. Daar komt behoorlijk wat bij kijken, zoals inschrijving in een sociaal secretariaat en een eigen beheer van de fiscaliteit. “Allemaal aspecten die tijdens de opleiding niet op het menu staan, zoals ook de beroepsaansprakelijkheid”, aldus dr. Foriers. Dit geheel van organisatorische gegevens wordt het gehoor aangeboden in een reeks korte topics, van telkens 10 tot 15 minuten.

De sprekers hebben expertise ter zake: ze zijn werkzaam bij een sociaal secretariaat, in de fiscale sector, enzovoort. “We hebben wel vanuit Domus Medica goed naar de inhoud gekeken”, kadert de organisatrice. “Er mochten geen reclameboodschappen pro domo in de uiteenzettingen sluipen.” De sprekers blijven de hele avond aanwezig, zodat artsen hen in de wandelgangen kunnen benaderen voor meer gepersonaliseerde toelichtingen.

In het tweede deel van de avond wordt iets uitgebreider ingegaan op de klassieke topics, zoals Impulseo, erkenning, accreditering, het geheel ‘kringen, LOK’s en wachtdiensten’, en ten slotte vervangingen.

Zuinig op hun tijd

“We hebben ervoor gezorgd dat we in korte uiteenzettingen de jonge artsen zo veel mogelijk gegevens kunnen aanbieden”, zegt Christel Foriers nog. “Ze zijn duidelijk zuinig op hun tijd. Er werd bijvoorbeeld expliciet gevraagd het programma niet over twee avonden te verdelen. In die optiek is het ook belangrijk dat we een programma hebben samengesteld dat selectief op huisartsen toegesneden is. Er gaat dus geen deel van de avond op in thema’s die hen niet rechtstreeks aanbelangen.”

‘Wegwijs voor starters’ richt zich zowel tot startende huisartsen sensu stricto als tot doorstartende huisartsen, die de draad opnieuw willen oppikken nadat ze een tijd uit circulatie geweest zijn.

Waar? Dinsdag 8 november om 18 uur.

Wanneer? Provinciehuis Vlaams Brabant, Provincieplein 1, 3000 Leuven.

Inschrijven via deze link.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.