Duitse huisartsen woedend: apothekers krijgen elf euro voor griepvaccinatie

Griepvaccinaties in de apotheek zijn standaardzorg, de vergoeding is vastgelegd. De woede in de Duitse huisartsenvereniging is groot. Een duidelijke vaccinator is nodig, luidt het.

Met terugwerkende kracht tot 1 oktober worden griepvaccinaties in de apotheek onderdeel van de standaardzorg in Duitsland. De algemene vergadering van de Duitse vereniging van apothekers (DAV) heeft vorige week unaniem ingestemd met de voorwaarden voor griepvaccinatie waarover is onderhandeld met de centrale vereniging van wettelijke ziekenfondsen (GKV-SV). De Duitse huisartsenvereniging reageerde boos.

"Apothekers hebben veel competenties - vaccineren is er echter nog steeds niet bij", reageert de bondsvoorzitter van de Duitse huisartsenvereniging, Dr. Markus Beier, in een verklaring van de vereniging: vaccineren is niet voor niets een primaire medische taak. "Dat dit nu wordt ondermijnd is uiteindelijk geen goed nieuws voor de patiënten."

DAV-voorzitter Thomas Dittrich daarentegen ziet de overeenkomst met het GKV-Spitzenverband, die ook nog schriftelijk moet worden bevestigd, als "zeer goed nieuws voor patiënten."

Net op tijd voor het begin van het griepseizoen zouden de apotheken mensen snelle toegang bieden tot griepvaccinatie dicht bij huis. Dittrich: "De onderhandelingen met het GKV-Spitzenverband waren niet gemakkelijk, maar we zijn toch tevreden met het resultaat.

> Jaarlijkse griepcampagne opgestart

> Zo denken apothekers over vaccinatie

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.