Jaarlijkse griepcampagne start

De jaarlijkse griepcampagne, waarbij mensen worden gesensibiliseerd om zich te laten vaccineren tegen griep, start. Risicogroepen die zich laten vaccineren krijgen onmiddellijke terugbetaling door het RIZIV, waardoor ze in de apotheek enkel het remgeld van 4 euro moeten betalen.

Op 15 oktober start de jaarlijkse vaccinatiecampagne voor de seizoensgriep. Zeker risicopatiënten worden aangeraden zich te laten vaccineren. Sinds deze zomer is het recht voor apothekers om griepvaccins meteen af te leveren zonder voorschrift verankerd in de Belgische wetgeving. Mensen kunnen het vaccin dus zonder voorschrift afhalen voor ze een huisarts raadplegen om het vaccin toe te dienen. 

"Om te voorkomen dat het griep- en het coronavirus deze winter samen zullen circuleren, is het belangrijk om sterk in te zetten op vaccinatie", klinkt het bij Koen Straetmans, voorzitter van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB). "Vroeger moest de patiënt eerst naar de arts voor een voorschrift, om vervolgens bij de apotheker het vaccin op te halen. Nu kan de patiënt het griepvaccin meteen in de apotheek afhalen. Dat verkort patiëntentraject is al goed ingeburgerd bij het grote publiek."

Volgens Straetmans wordt de ernst van het griepvirus soms onderschat. "Het is heel belangrijk dat zo veel mogelijk risicopersonen zich tijdig laten vaccineren, want het griepvirus kan bij hen hard toeslaan. Mensen belanden soms in het ziekenhuis en er sterven ook ieder jaar mensen door het griepvirus."

Sciensano verwacht dat het griepvirus deze winter sterk zal circuleren en dat veel mensen vatbaar zullen zijn voor het virus omdat er de voorbije twee jaar relatief weinig griepgevallen zijn geweest. December tot en met maart zijn de griepmaanden bij uitstek. Zolang het aantal besmettingen nog niet heeft gepiekt, blijft vaccinatie nuttig. Na de griepprik duurt het twee weken vooraleer je optimaal bent beschermd. Het vaccin biedt gedurende 6 maanden bescherming.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.