93,3% van de huisartsen respecteert verplichte derdebetaler

Heel wat heisa ontstond voor en na de invoering van de VDB voor WIGW/Omnio. Een deel van de huisartsen achtte zichzelf immers beter in staat om de mogelijke financiële problemen van een patiënt in te schatten. De jongste cijfers van het nationaal intermutualistisch college (NIC) tonen nochtans dat de verplichting door meer dan  93% wordt opgevolgd.

Deze cijfers slaan op het derde kwartaal van 2018. Ze zijn gebaseerd  op de geregistreerde uitgaven tot eind september. In 93,3% van de prestaties 101010, 101032 en 101076 voor een Omnio is de verplichting gerespecteerd. Daar waar die plicht aanvankelijk knarsetandend gevolgd werd, lijkt ze nu ingang te hebben gevonden, luidt de reactie van het NIC.

Eind 2015 - 3 maanden na de inwerkingtreding van de maatregel - lag dat percentage slechts op 74,7%. Eind 2016 steeg het naar 86,4% en eind 2017 naar 90,5%. Dit jaar zal het vermoedelijk evolueren naar 94-95%.

De inspectie van het Riziv zal hardleerse huisartsen (hoofdzakelijk oudere mannen blijkt na opstellen van een robotfoto) van dichterbij opvolgen.

> Lees ook: Drie keer op de vier wordt derdebetaler elektronisch gefactureerd. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.