Domus Medica praat kringen bij over EMD en eHealth

Op 20 februari organiseert Domus Medica een kringopleiding over digitaal werken in de huisartspraktijk. Het programma sluit aan bij de bepalingen van het pas gepubliceerde medicomut-akkoord 2016-2017.

Zoals aangekondigd bepaalt het nieuwe akkoord dat de telematicapremie niet meer alleen wordt toegekend op basis van het bezit van een gehomologeerd EMD-pakket: voortaan wordt er ook rekening gehouden met het gebruik van de eHealth-diensten. Daarnaast worden de praktijktoelage en de telematicapremie samengevoegd.

Leren structureren en coderen

Parameters die zullen worden gemeten om het gebruik van eHealth te beoordelen zijn: recip-e, elektronisch aanvragen van medicatie uit hoofdstuk IV, elektronische facturatie, informed consent, opladen van Sumehr’s en het elektronisch beheer van het GMD (openen en verlengen). Sommige van deze diensten, zoals recip-e, kan men al vlot gebruiken na een kort en eenvoudig leerproces. De enige parameter die zeker in het begin flink wat moeite vraagt, is het opladen van Sumehr’s.

Voor het correct aanmaken van een Sumehr moet men de gegevens op een gestructureerde en gecodeerde manier in het EMD aanbrengen”, zegt dokter Leo Geudens (kennisdomein ICT Domus Medica). “Niet alle collega’s hebben dat al voldoende onder de knie. We zullen daar tijdens de kringopleiding opnieuw bij stilstaan.”

Een veertiental dagen vóór de kringopleiding zullen we een enquête uitvoeren, waarbij huisartsen hun vragen en problemen met het gebruik van eHealth-diensten of hun EMD kunnen voorleggen”, aldus dokter Geudens. “We zullen ons op de frequentste vragen baseren om het programma van de opleidingsdag samen te stellen. Onze verwachting is dat de vragen van de deelnemers grotendeels ingegeven zullen zijn door de bepalingen van het nieuwe medicomut-akkoord over de telematicapremie.”

ICT voor geïntegreerde zorg

De federale en regionale overheden zullen in februari 2016 een oproep lanceren voor deelname aan regionale pilootprojecten voor de ontwikkeling van de geïntegreerde zorg. Bij deze projecten zal een uitgebreide ICT-ondersteuning vereist zijn, zeker omdat een web-based multidisciplinair persoonlijk gezondheidsdossier (PHR/patient health record) een onmisbaar element is voor het organiseren van geïntegreerde zorg.

Leo Geudens: “Eigenlijk is elektronische gegevensdeling van essentieel belang om geïntegreerde zorg nog maar te kunnen starten, en zou dit vanaf de start van de projecten beschikbaar moeten zijn. Ook hiervan zullen we tijdens de kringopleiding waarschijnlijk een stand van zaken opmaken. De vraag rijst onder meer of hiervoor een volledig nieuw ICT-systeem moet worden opgebouwd. We zouden immers ook een reeds bestaand systeem uit het buitenland kunnen ‘vertalen’. In Nederland, bijvoorbeeld, zijn dergelijke systemen al sinds heel wat jaren bij honderdduizenden patiënten in gebruik, in het kader van wat men daar ‘ketenzorg’ noemt.

De kringopleiding ‘Van Registratie naar communicatie: een wandeling door het EMD en eHealth’ vindt plaats op 20 februari van 9 tot 13 uur, Hospitaalstraat 23 in Sint-Niklaas. De opleiding wordt gegeven door dr. Leo Geudens en dr. Herwig Van Pottelbergh. Tegelijk loopt op dezelfde locatie een opleiding over btw in de kring en de wachtpost. Het detailleerde programma en het inschrijvingsformulier vindt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.