De toekomstige Vlaamse artsen begrijpen hun toekomstige Franstalige collega’s niet

De overkoepelende vereniging van Vlaamse studenten geneeskunde (VGSO) reageert op het standpunt van de vereniging van Franstalige studenten geneeskunde (CIUM) in verband met het oordeel van de Raad van State over de quota in de geneeskunde. De VGSO stuurde haar bemerkingen naar politici, de pers en de publieke opinie.

De VGSO brengt eerst het standpunt in herinnering dat het Comité inter-universitaire des étudiants en médecine (CIUM) innam in verband met de opschorting door de Raad van State van het nieuwe selectiesysteem voor studenten geneeskunde en tandheelkunde dat ingevoerd werd door de Federatie Wallonië-Brussel.

“1. We hebben vandaag de bevestiging dat de Raad van State de federale numerus clausus in twijfel trekt. Meer bepaald de manier waarop het aantal Riziv-nummers wordt toegekend aan studenten die in 2021 hun diploma krijgen, namelijk de huidige eerstejaarsstudenten.

De federale numerus clausus (Riziv-selectie tussen het zesde en het zevende jaar) legde gemeenschappen op in een vroeger stadium van de opleiding een selectie van studenten te maken om de quota te respecteren. Nu deze quota opgeschort zijn, is ook de selectieproef (aan het einde van het eerste jaar), die er een rechtstreeks gevolg van is, opgeschort.

2. Het gevolg? In het bijzonder, hoe gaat de federale regering reageren? Het lijkt duidelijk dat de regering haar manier van handelen moet herzien en daarbij rust een enorme last op de schouders van Maggie De Block.

3. Ten aanzien van deze openbare schending en de onzekerheid die het met zich meebrengt voor de studenten van de andere jaren inzake de al dan niet opschorting van hun Riziv-quota, bestudeert het CIUM de mogelijkheid van een rechtstreeks appel aan de Raad van State in verband met alle federale quota die momenteel voor alle jaren werden vastgelegd. Indien onze actie concrete vorm aanneemt  en slaagt, hoeft geen enkele student geneeskunde of tandheelkunde nog schrik te hebben om zijn beroep niet te mogen uitoefenen. We houden u op de hoogte van het vervolg van onze actie.”

Kar gekeerd

In een reactie op dit standpunt stellen de Vlaamse studenten geneeskunde zich vragen bij de beslissing van de Franstalige studenten om het geheel van de contingentering in vraag te stellen en er juridische stappen tegen te ondernemen.

“Verder betreuren we de manier waarop ze reageren ten aanzien van het kabinet dat een compromisvoorstel voorstelde in 2014. Nu de laatstejaars studenten hun Riziv-nummer hebben gekregen, keren ze hun kar en komen ze de afspraken niet na. Integendeel, ze willen de contingentering tenietdoen.” 

Het Vlaams Geneeskundig StudentenOverleg (VGSO) publiceerde een open forum over dit onderwerp (www.vsgo.be).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.