D4D organiseert training rond bevlogenheid

De focus van Doctors4Doctors (D4D) lag van bij de start op de aanpak en de preventie van burn-out. Maar welbevinden is meer dan het vermijden van burn-out. Bevlogenheid zit intussen ook in het vizier van D4D. Daarrond wordt nu van 26 mei tot 16 juni een training georganiseerd, in een bestek van drie donderdagavonden.

Hoe versterk je jezelf om langdurig te blijven genieten van wat je elke dag doet? Hoe schud je jezelf af en toe ook eens terug wakker om opnieuw meer te genieten van het professionele pad? Hoe blijf je langer in die zone van bevlogen, optimaal presteren? Rond die vragen is de nieuwe training van D4D opgebouwd. Lesgevers zijn Charlotte Haarsma, die als psycholoog verbonden is aan het ICHO, en huisarts Paul Smits.

Morgen is er weer een dag

Wat houdt het begrip ‘bevlogenheid’ juist in? “Een arts omschreef het eens als volgt: ‘Op het einde van de werkdag ben ik moe, maar voldaan. Ik weet dat er nog een berg werk ligt, maar ik kijk vooral naar wat ik gedaan heb en ben daar tevreden over. Morgen is er weer een dag, een dag vol uitdagingen. Boeiend, ik heb er zin in.’

Een bevlogen arts voelt zich vitaal. Hij gaat regelmatig helemaal in zijn werk op en voelt zich sterk toegewijd aan zijn patiënten. Een gevoel dat zeer veel huisartsen herkennen”, zegt Charlotte Haarsma. Ze voegt er echter meteen een nuancering aan toe: “We hebben het hier niet over toewijding vanuit een zekere innerlijke dwang, plicht of ‘het moeten doen’, maar wel over het ‘willen’ doen. Over het willen doen van dat extraatje omdat je het belangrijk vindt en het graag doet.

Veel artsen worstelen daarmee omdat ze veel werk opnemen dat eigenlijk ver van hun bed staat en omdat ze bepaalde waarden meedragen die hen naast een zekere ondersteuning in de kwaliteit van hun werk, ook net een belemmering geven in het langdurig, bevlogen functioneren. Een voorbeeld hiervan is het steeds beschikbaar (willen) zijn. Op termijn leidt dat tot een uitholling van de energie en de aandachtspanne.

Bevlogenheid vertaalt zich enerzijds in een globaal genieten van wat je doet en een tevreden zijn over je werk, wat zich op zijn beurt weerspiegelt in een betere gezondheid van de arts. Bevlogen zorgverstrekkers hebben minder kans op ziekte, hoofdpijn, verkoudheden en rugpijn. Anderzijds vertaalt bevlogen werken zich in meer betrokkenheid op het werk. De bevlogen arts zal meer initiatief nemen en meer proactief reageren. Hij ervaart meer positieve emoties op de werkplek. Dat leidt tot meer kwaliteit in het werk en nog betere zorg voor de patiënt.

Innerlijk kompas

De vraag is vervolgens uiteraard hoe je kan uitgroeien tot een meer gepassioneerd, een meer bevlogen arts. “Door stil te staan en met anderen in dialoog te gaan”, geeft Charlotte Haarsma aan. “Centrale vragen zijn daarbij: Wat vind je belangrijk? Wat wil je verwezenlijken? Wat zijn de waarden die je meeneemt in de zorg voor en het contact met de patiënt? Waar haal je het meest energie uit? Hoe zet je jouw talenten en competenties nog beter in? We spreken vaak over ons innerlijk kompas beter leren kennen, er beter naar luisteren en het dan ook beter hanteren.”

 

Voor wie? Een vijftiental jonge huisartsen (maximaal tien jaar afgestudeerd)
Wanneer? Drie avonden (26/05, 02/06 en 16/06).
Waar? Jeugdherberg De Blauwput, Martelarenlaan 11A, 3010 Leuven.
Prijs: 300 euro. Accreditering is goedgekeurd.
Inschrijven kan via deze link.
Meer informatie: www.doctors4doctors.be/kalender. Of bij Charlotte Haarsma, 0476/457109.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.