In oktober 2016 ging voor het eerst een opleiding tot praktijkverpleegkundige van start aan de Universiteit Antwerpen. Tijd voor een balans op 13 mei.
Uitgangspunt voor het inrichten van het curriculum was het besef dat praktijkondersteuning in de toekomst één van de belangrijke factoren zal zijn bij de ontwikkeling van de huisartspraktijk. Het initiatief wordt georganiseerd en beheerd door de afdeling Verpleeg- en Vroedkunde van de Universiteit Antwerpen. De vraag kwam oorspronkelijk van prof. Roy Remmen, voorzitter van de vakgroep Eerste Lijn en Interdisciplinaire Zorg (ELIZA).
Het concept ‘praktijkverpleegkundige’ mikt zeer breed. Schouder aan schouder met de huisarts kan de praktijkverpleegkundige de patiënt begeleiden in een traject van chronische zorg, zoals bij diabetes en COPD. Ook preventie, bijvoorbeeld voor hart- en vaatziekten, komt aan bod. De studenten leren, op basis van EBM-richtlijnen, protocolzorg uit te werken in overleg met de huisarts.
De organisatoren rekenden oorspronkelijk voor de eerste lichting op 20 deelnemers, … maar gingen van start met 39 ingeschrevenen. Alle studenten die vanaf het eerste jaar een stage wilden aanvatten (32 in totaal), konden in een huisartspraktijk terecht. De eerste laureaten studeren af nu in juni.
Wanneer? 13 mei 2017, van 8u30 tot 14u.
Waar? Universiteit Antwerpen, Campus Drie Eiken, Wilrijk – Gebouw Q.
Het programma en inschrijvingsformulier vindt u hier.