Brussel scoort goed door... ondermaats aantal testen

Dr. Vincent Janssens, voorzitter van de Brusselse huisartsenkring, heeft een eenvoudige uitleg voor de op het eerste gezicht uitstekende corona-besmettingscijfers van Brussel (zeker in vergelijking met Antwerpen). Er wordt veel te weinig en te traag getest... Dat komt door enkele externe factoren maar er rijzen ook vragen bij de Brusselse 'reactiviteit' en 'flexibliteit' door de zware politieke structuur.

Huisartsen vrezen onderrapportering Brusselse coronacijfers door de trage testing: “Mensen moeten zoveel moeite doen dat ze afhaken”

Brusselse huisartsen vrezen dat opflakkeringen van het coronavirus te lang onder de radar blijven. Veel Brusselaars die een test willen, raken door onduidelijkheden maar moeilijk getest. “De broeihaard kan hier even groot zijn als in Antwerpen, zonder dat we het weten.”

Ook dr. Vincent Janssens, voorzitter van de Brusselse huisartsenkring, is die mening toegedaan. "We hebben ook vragen bij de testen via ziekenhuizen en labs terwijl wij gewoon vragende partij zijn om ook lokale toegankelijke testcentra op te zetten via gemeentelijke weg. We willen nog zien hoe men de capaciteit zal optrekken. We gaan straks naar het griepseizoen, dus er zal massaal getest moeten blijven worden. We willen ons kunnen concentreren op zieke mensen. Er moet een gescheiden parcours komen voor mensen die geen symptomen hebben - dat houden we liefst buiten de huisartsenpraktijken - en zo blijven wij beschikbaar voor wie ziek is en speciaal getest moet worden."

Testcentra voor corona in Brussels Gewest zijn overbevraagd. De capaciteit zou nu worden opgetrokken, maar het  is zeer de vraag hoe snel dat zal gebeuren met de ingewikkelde Brusselse constellatie van 19 gemeenten die hun akkoord moeten geven. Want één ding staat vast: de afgelopen dagen waren de testcentra verzadigd. Meer Belgen die naar het buitenland reizen willen zich nu ook laten testen om bij aankomst niet in quarantaine te moeten. 

Vier testcentra actief op 13
Momenteel zijn er er in de Brusselse ziekenhuizen vier testcentra operationeel. Enkele weken geleden waren dat er nog dertien. Maar de meeste centra werden gesloten omdat er nog amper mensen over de vloer kwamen.  Dagelijks worden er ongeveer 2.000 tests uitgevoerd. 
Verhoging testcapaciteit
Tot nog toe was de capaciteit voldoende om iedereen te testen met symptomen van het coronavirus en om de mensen te testen die uit risicogebieden kwamen. Maar nu is de vraag groter geworden en werken verschillende private centra met beperkte openingsuren. Aan hen wordt gevraagd om hun openingsuren uit te breiden en zo toegankelijker te zijn voor het publiek.

Deze voormiddag vindt er nog overleg plaats op het kabinet van Brussels minister van volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) om ook in de ziekenhuizen de testcapaciteit uit te breiden. 

Lees ook: capaciteit in Brussel opgetrokken

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.