Testcentra in Brussel verzadigd, capaciteit wordt opgetrokken

Het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest wil vanaf dinsdag de capaciteit voor coronatests optrekken in de hoofdstad, nadat verschillende testcentra de afgelopen dagen verzadigd waren. Nu de grenzen weer open zijn, hebben meer en meer Belgen een coronatest nodig om in het land van aankomst niet in quarantaine te moeten, meldt de Brusselse minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) maandag.

Er zijn momenteel vier testcentra operationeel in de ziekenhuizen, terwijl dat er enkele weken geleden nog dertien waren. De meeste centra werden gesloten omdat er te weinig mensen over de vloer kwamen, meldt het kabinet van de minister. Er zijn ook centra in private laboratoria en in gemeenschapscentra, dertien in totaal. Dagelijks worden er ongeveer 2.000 tests uitgevoerd.

Tot nog toe waren dat voldoende tests om iedereen te testen met symptomen, net als de mensen die terugkwamen uit risicogebieden en de mensen die gecontacteerd werden door contacttracers. Vandaag is het echter nodig om de capaciteit te verhogen. De vraag is groter geworden, terwijl bepaalde private centra hun openingsuren hebben beperkt of enkel op afspraak werken.

De gewestelijke centra van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) hebben dan ook "contact opgenomen met de private centra zodat zij hun openingsuren uitbreiden en toegankelijker zijn voor het publiek", aldus Maron. Dinsdagochtend vindt bovendien een vergadering plaats tussen het kabinet-Maron, de GGC, de vertegenwoordigers van de ziekenhuisfederaties en de huisartsenverenigingen om ook in de ziekenhuizen de testcapaciteit te verhogen. Volgens Maron hebben de Cliniques universitaires Saint-Luc alvast beslist om opnieuw een testcentrum te openen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.