Breaking: BBI pakt naast ZOL nu ook de vzw Emmaüs aan

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) zet de werking van de ziekenhuizen verder op de helling door naast het ZOL nog andere instellingen te viseren. Eerder kreeg het Ziekenhuis Oost-Limburg een torenhoge schadeclaim wegens de wijze waarop het erelonen aangeeft van artsen in een pool. Dat stuitte op forse kritiek. Maar nu zet de BBI verdere stappen. Dat vernam De Specialist uit goede bron.

Zo zou nu het AZ Sint-Maarten Mechelen in het vizier liggen van de BBI, maar mogelijk komen ook andere instellingen aan de beurt. 

De onrust die voordien al ontstond bij de ziekenhuizen naar aanleiding van het optreden tegen het Ziekenhuis Oost-Limburg, zal nu zeker worden aangewakkerd. Zorgnet-Icuro was volop aan het onderhandelen met de fiscus om tot een bevredigende regeling te komen.  Marc Geboers, directeur Algemene Ziekenhuizen Zorgnet-Icuro, reageerde eerder als volgt bij De Specialist: "De fiscus maakt problemen over de manier waarop loonfiches voor artsenassociaties worden uitgeschreven. Dat leidde tot een bijkomende belastingaanslag van een vrij substantieel bedrag, naar ons gevoel onlogisch."

De manier waarop de BBI dit aanpakt, viel alleszins ook niet in goede aarde bij het artsenkorps. De betrokken artsen en ziekenhuizen krijgen zo het etiket opgeplakt van fraudeurs, terwijl ze recht in hun schoenen staan. Het zou eerder om een technisch probleem gaan dat Zorgnet-Icuro trouwens al probeerde te regelen via een schrijven (met een richtlijn) naar zijn leden.

Algemeen directeur van het AZ Sint-Maarten Jan Ennekens bevestigt het BBI-bezoek en kijkt naar eigen zeggen alles met vertrouwen tegemoet. Overigens is niet het niet het AZ Sint-Maarten maar wel de rechtspersoon vzw Emmaüs die geconvoceerd werd door de BBI. "En die omspant zowat 25 instellingen, niet alleen algemene ziekenhuizen", aldus Ennekens. "Men zal moeten uitklaren wie precies men viseert."

Het gaat in Mechelen alleszins om dezelfde problematiek als in het ZOL. "Maar in dat geval maak ik me sterk dat we in orde zijn waarbij ik steun op het werk van onze fiscaal expert Werner Peremans", luidt het nog.

In extremis vernemen we nog van dr. Geboers dat men net nu na overleg tussen de FOD Volksgezondheid, Financiën, de koepelorganisaties en de artsensyndicaten overlegd werd en dat volgende week op de paritaire commissie artsen-ziekenhuizen een oplossing wordt voorgelegd. Dit optreden van de BBI lijkt dan ook eerder waanzin.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Gaspard VAN HAVER

    20 februari 2018

    Waarom controleert de BBI onze politieker niet ?