ASGB wil correcte berekening artseninkomen

“We willen dat het artseninkomen correct berekend wordt met het oog op de opleiding, kortere loopbaan, kwetsbaarheid, verantwoordelijkheid, de zorgcontinuïteit.” Dat zijn de woorden van Rita Cuypers, ASGB-directeur. Het ASGB houdt daarover binnenkort een symposium.

Het programma is vooral opgebouwd rond ziekenhuisfinanciering. “Maar”, zo zegt ASGB-voorzitter Reinier Hueting, “de financiering van de zorg vormt één geheel. Als het budget voor de specialisten niet goed wordt beheerd, blijft er minder over voor de huisarts.”

“Een correcte berekening wil niet zeggen dat alle artsen evenveel moeten verdienen”, aldus Rita Cuypers. “Wie meer werkt, heeft recht op meer. Voor artsen van armlastigere disciplines moet er wel een correcte verloning komen. Als er nog extreme vergoedingen zouden zijn, dienen die mee onder de artsen te verdeeld worden en niet opgaan in besparingen of wegvloeien uit het budget. De inkomens moeten zeker ook vergelijkbaar zijn met het buitenland om het beroep aantrekkelijk te houden. Als men een onvoldoende verloning voorstelt zoals de mensen van de CM soms, dan zullen minder mensen het beroep willen uitoefenen.”

De besparingen doorkruisen de hervormingen die in een eerste fase wat geld kunnen kosten?  “Dat neem ik De Block ook kwalijk: ze snijdt nu net in het budget”, vervolgt Rita Cuypers. “Misschien wordt dan alles op de lange baan geschoven en komt er niets van terecht. Met Lieven Annemans praten we al twee jaar over dit thema. Nu kwam het in een stroomversnelling en staat het hoog op de agenda in alle discussies. Maar de herijking staat al lang op ons programma. Ze werd voor een stuk doorgevoerd door de herverdeling van de index. Maar die index viel nu grotendeels weg, dus is er ook geen verdere herijking meer.”

Wat? ASGB-symposium: Het inkomen van de ziekenhuisarts in een veranderend ziekenhuislandschap
Wanneer? 1 december 2016, van 19u tot 23u
Waar? Elewijt Center, Tervuursesteenweg 564, 1982 Elewijt-Zemst
Het programma vindt u hier. Zie ook de site van het ASGB.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.