Het artsensyndicaat BVAS heeft woensdag gereageerd op het ‘Terug-naar-werk-plan’ van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. De organisatie onderschrijft de doelstelling om langdurig zieken sneller opnieuw richting werk te begeleiden, maar kant zich tegen het idee om artsen te sanctioneren.
De Commissie Gezondheidszorgdoelstellingen van het Riziv heeft vandaag haar advies overgemaakt aan de Algemene Raad. De commissie formuleerde acht prioritaire gezondheidszorgdoelstellingen (GZD’s) die als fundament moeten dienen voor de begroting van de ziekteverzekering onder de nieuwe federale regering.
Een Belgische interuniversitaire studie, onlangs gepubliceerd in BMC Primary Care, werpt licht op de verwachtingen van huisartsen over interprofessionele samenwerking. Het toont een voorkeur voor kleine, goed gecoördineerde teams, maar wijst ook op een aantal spanningsvelden, tegen de achtergrond van de hervorming van de eerstelijnszorg.
De maatregelen met betrekking tot artsen die de federale regering wil doorvoeren om langdurig zieken te activeren, zijn volgens de Vlaamse huisartsenvereniging Domus Medica "niet de juiste methode om de doelstelling te bereiken". Dat zegt interim-voorzitter Maaike Van Overloop zaterdag. "Er wordt beter teruggegrepen naar arbeidsgeneeskundige diensten."
De rol van de apotheker is volop aan het verschuiven van medicatieverstrekker naar zorgverlener met een bredere preventieve taak. Een nota over de versterking van de preventieve rol van de apotheker die Medi-Sfeer kon inkijken, stuit op weerstand bij Bvas. “Het enige dat men niet wil overnemen van de huisarts zijn onze administratieve taken,” klinkt het schamper.
CM-voorzitter Luc Van Gorp is van oordeel dat tandartsen en artsen die patiënten met verhoogde tegemoetkoming weigeren te behandelen zich schuldig maken aan discriminatie. Hij wil klacht neerleggen bij Unia. Dr. Tom Bovyn, voorzitter van de Federatie Vrije Beroepen, kaatst de bal terug.
Artsen moeten een deel van hun inkomen laten vallen als ze patiënten met recht op verhoogde tegemoetkoming behandelen. Maar bij de ziekenfondsen betalen diezelfde patiënten wel de volle pot aan lidgeld. “Die hypocrisie mag wel eens stoppen,” vindt dr. Tom Bovyn, gynaecoloog in Gent en voorzitter van de Federatie Vrije Beroepen (FVB).
In 2024 werkte de Nederlandse huisarts gemiddeld 48u/week, vier uur meer dan in eerdere onderzoeken uit 2013 en 2018. Dat blijkt uit een grootschalig tijdsbestedingsonderzoek van het Nederlandse Nivel. Deze extra werkuren vloeien vooral naar administratie, nascholing en praktijkvoering. Daarnaast is het verschil in werkuren tussen mannelijke en vrouwelijke huisartsen in 2024 weer geslonken. Wat groeiende administratie betreft ligt de parallel met België voor de hand.
Een hoogbejaarde vrouw komt in een hotel ten val en loopt daarbij een bloedende hoofdwonde op. In een nabijgelegen artsenpraktijk (700m verder) wordt ze niet geholpen, luidt de klacht bij de provinciale raad Orde West-Vlaanderen. Vervolgens belt het hotel een taxi om de patiënte naar een andere praktijk te brengen. Daar blijkt dat ze acht hechtingen nodig heeft.
CM kreeg naar eigen zeggen al 45 klachten over patiënten met een verhoogde tegemoetkoming (VT) die niet meer welkom zijn bij hun (tand)arts of tandarts. “Deze klachten zijn nog maar het topje van de ijsberg”, heet het. Daarom kondigt CM-voorzitter Luc Van Gorp een jacht aan op deze (tand)artsen. Ook in de Kamer gingen zowel kamerlid Jan Bertels als minister Vandenbroucke (beiden van Vooruit) fel tekeer tegen deze ‘tenenkrommende’ praktijken.
Het zou inderdaad interessant zijn om de indexatie van de werkingskosten van onze talrijke (!) mutualiteiten eens te bekijken .
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Ja, want in de sprookjeswereld van de CM bestaat geen inflatie. Die 1€ stamt nog uit de tijd dat je met 1€ een brood kon kopen of een koffie ergens.
Waarom probeert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke alles te doen om de zorgverstrekkers tegen elkaar op te zetten? Dr A. Van Staey.
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Deze reactie wijst erop dat Prof.Hoebeke (dekaan !) wijst erop dat hij de problematiek niet kent noch beheerst. Jammer toch...
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?
Medi-Sfeer Nr. 778
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?