Het Vlaams Geneeskundig Studentenoverleg (VGSO) reageert op de subquota 2028. VGSO dringt aan op transparantie en een verdere professionalisering van de Vlaamse Planningscommissie. VGSO vraagt onder meer duiding omtrent de concrete verdeling per subdiscipline van heelkunde en interne geneeskunde, de verhouding van het aantal plaatsen per Vlaamse universiteit, en waarop de berekening hiervan gebaseerd is.
De federale minister van Volksgezondheid vroeg op een vergadering met de beroepsverenigingen van artsen concrete besparingsvoorstellen om het budget voor de gezondheidszorg in 2025 en 2026 in evenwicht te houden. BVAS en Kartel (ASGB-GBO-MoDeS) leggen nu een concreet en door de basis breed gedragen voorstel op tafel dat een structurele en recurrente besparing van minstens 114 miljoen moet opleveren.
Thuisverpleegkundigen zullen niet langer een voorschrift nodig hebben voor veel verstrekkingen bij patiënten. Dat deelt minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) mee. De minister wil zo de administratieve rompslomp verder afbouwen.
CM Gezondheidsfonds is extreem bezorgd over het voorstel van de artsenvakbonden Bvas en Kartel om het remgeld voor de huisarts te indexeren. "Dit is nefast voor chronisch zieken en lage inkomens: willen we écht dat zij wegblijven van de huisarts omdat ze het geld niet kunnen missen?", reageert voorzitter Luc Van Gorp.
In de Kamer was Robin Tonniau (PvdA) afgelopen donderdag niet mals in zijn kritiek over het overheidsbeleid voor langdurig zieke werknemers en de aanpak van de minister van Volksgezondheid. De forse aanval lokte een felle reactie uit van Frank Vandenbroucke waarbij hij zijn woede amper kon verbergen.
Concrete besparingsvoorstellen om het budget voor de gezondheidszorg in 2025 en 2026 in evenwicht te houden. Dat vroeg minister Frank Vandenbroucke aan de artsen. BVAS en Kartel (ASGB-GBO-MoDeS) legden daarop een concreet en door de basis breed gedragen voorstel op tafel: indexeer het remgeld voor consultaties bij de huisarts, wat al in tijden niet meer gebeurd is. Het Nieuwsblad meldt een afwijzende reactie van de minister.
De onderzoekers van het Centrum Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Antwerpen uiten stevige kritiek op het nieuwe actieplan van de federale regering rond langdurige arbeidsongeschiktheid. Volgens hen richt de regering haar pijlen op de verkeerde doelwitten: patiënten en artsen, in plaats van de diepere structurele oorzaken aan te pakken.
Vele arts-specialisten in Vlaanderen kampen na een lange studie van dertien jaar of meer met werkloosheid. Een taboe dat we al eerder aankaartten. Naar aanleiding van een uitzending in Terzake vorige week en recente cijfers van TestAankoop reageerden de Vlaamse Vereniging voor Arts Specialisten in Opleiding (Vaso) en de decaan geneeskunde van de UGent hierop sterk uiteenlopend.
Het gezondheidszorgbudget voor 2025 voorziet een besparing van 16 miljoen euro via een gerichter voorschrijfgedrag. Artsen moeten dit bedrag garanderen, op straffe van een verlaging van hun honoraria. De medicomut moet uiterlijk op 1 mei 2025 een operationeel voorstel indienen voor die budgetgarantie.
Opsporing, voorschrijven, vaccinatie, autonome zorgverlening: minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zet stevig in op een snelle en verregaande hervorming van de taakverdeling tussen zorgberoepen. De bedoeling is om meer medische handelingen te delegeren aan apothekers, kinesitherapeuten en verpleegkundigen. Een voorbereidende nota die Medi-Sfeer kon inkijken, geeft aan hoe ver de ambities reiken.
Op 28 april begint in Frankrijk een staking van de wachtdiensten. Het gaat om een actie van onbeperkte duur uit protest tegen een wetsvoorstel dat voor Franse artsen de vrijheid om zich te vestigen aan banden legt. Het Franse parlement heeft het wetsvoorstel aangenomen, tegen de zin van de regering die vreest voor massale deconventies en een vlucht uit het beroep.
De nieuwe Commissie Gezondheidszorgdoelstellingen van het Riziv vindt het statuut van verhoogde tegemoetkoming te beperkt en pleit voor een nieuw statuut van ‘beschermde patiënt’, met uitbreiding naar de chronisch zieken. Een rekensom leert dat dan niet 2,290 miljoen maar 3,420 miljoen Belgen – bijna de helft meer – de voordelen van het statuut zouden genieten.
Het zou inderdaad interessant zijn om de indexatie van de werkingskosten van onze talrijke (!) mutualiteiten eens te bekijken .
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Ja, want in de sprookjeswereld van de CM bestaat geen inflatie. Die 1€ stamt nog uit de tijd dat je met 1€ een brood kon kopen of een koffie ergens.
Waarom probeert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke alles te doen om de zorgverstrekkers tegen elkaar op te zetten? Dr A. Van Staey.
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Deze reactie wijst erop dat Prof.Hoebeke (dekaan !) wijst erop dat hij de problematiek niet kent noch beheerst. Jammer toch...
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?
Medi-Sfeer Nr. 778
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?