Maserati Ghibli Hybrid MY 2021: Verandering van tijdperk

De laatste jaren leek Maserati hopeloos verouderd, maar het merk lijkt uit zijn winterslaap te komen met een ambitieus vernieuwingsprogramma om het gamma te elektrificeren. De Ghibli is de eerste die een elektrische versie krijgt. Wat is het resultaat?

De zaken liepen niet zo goed bij Maserati. Sinds 2016 en de Levante was er geen nieuwigheid meer. De plannen voor een nieuwe coupé, met zelfs een elektrische variant, werden niet gerealiseerd. In 2019 zakte de verkoop van het merk met 45 procent. Het merk ontsnapte natuurlijk niet aan de coronacrisis in 2020. Maar toch is er goed nieuws. Maserati heeft een relanceplan gebaseerd op twee principes: elektrische technologie en made in Italy.

De Ghibli is al een hybride wagen geworden. De grote vernieuwing komt er pas met de supercar MC20, waar fors in geïnvesteerd werd. Op het menu: een opnieuw uitgedachte visuele identiteit, een nieuw onderstel en een nieuwe mechaniek. De motor zal, natuurlijk om de uitstoot te beperken, twee cilinders verliezen (V6, 630pk). Deze keer zal er wel een 100 procent elektrische versie gelanceerd worden! Het chassis van de MC20 kan trouwens als basis gebruikt worden voor een coupé en voor een cabriolet. Om maar te zeggen dat de opvolging van de GranTurismo en GranCabrio verzekerd is. In 2021 zal Maserati nog een andere SUV lanceren, gebaseerd op de Alfa Stelvio. Die nieuwkomer, genaamd Grecale, zal zich vlak onder de Levante positioneren. Wat een programma!

De eerste in lijn
De Ghibli presenteert zich als het eerste model dat elektrisch gaat. Het is een stap, maar geen gigantische, want het moest snel gaan. Maserati wordt door de Europese wetgeving immers erg hard in de tang genomen om de CO2-uitstoot te verlagen. De Ghibli is geen full-hybride, ook geen herlaadbare hybride, maar een simpele ‘mild hybrid’. Dat betekent een lichte hybride of micro-hybride die functioneert met een 48V-batterij die de verbrandingsmotor helpt. Maar de batterij kan het nooit helemaal overnemen van de verbrandingsmotor. Het volstaat wel om een pak CO2 minder uit te stoten (meer dan 50g/km minder, van 256 naar 197g/km). De 3 liter V6 – die binnen enkele weken zal verdwijnen – wordt vervangen door een viercilinder 2-liter turbo, overgenomen van de Alfa Giulia.

De motor levert 280pk, maar hij wordt geholpen door de elektrische mechaniek, waardoor hij bij een boost tot 330pk kan leveren. Dat blijven aantrekkelijke cijfers op papier, want uiteindelijk levert hij maar 20pk minder dan de vroegere V6 met een koppel van 450Nm (50Nm minder dan de zescilinder). Het verschil in de sprint is ook miniem: 0,2sec meer van 0 tot 100km/u. Te verwaarlozen. Het enige verschil is de geluidsband. Ondanks alle inspanningen is er op dat vlak geen vergelijking mogelijk, zeker boven de 5.000t/min. De pittige espresso is niet meer dan een café lungo…

Plezier behouden
Downsizing hoeft niet altijd af te schrikken. De Ghibli blijft in de eerste plaats een echte Maserati. Hij is heel expressief, wellicht de meest expressieve van alle berlines van die grootte (4,98m) en in deze categorie. Want, imperfectie voedt de passie. De mooie Italiaan is kalm en hij boezemt vertrouwen in. Het is geen sportwagen, maar vooral een GT. Toch doet hij zeker geen afbreuk aan het ‘logo’ van het huis, want de ophanging is eerder soepel, waardoor hij van nature erg levendig is. Om duidelijk te zijn: het blijft een achterwielaandrijver pur sang, die helemaal niet te beschaafd is. Van dat temperament kan je elke dag genieten, want hij is daarmee de tegenpool van de zogenaamd goed doordachte Duitse berlines…

Terug bij de tijd gezet
Zeven jaar. De Ghibli heeft al een lange carrière achter de rug zonder echte update (behoudens een of andere kleine aanpassing). De invoering van de hybride versie moest dan ook gepaard gaan met een grondige vernieuwing van het interieur. Dat is het geval met het nieuwe infotainment-scherm, dat gegroeid is van 8 naar 10 duim. Het systeem beschikt eindelijk over de CarPlay/Android Auto-interface. Dat is nog niet alles! Het navigatiesysteem en de audiovisuele systemen werken ook vloeiender dan vroeger. De gestuurde ophanging is voortaan standaard, net als de elementen van de passieve veiligheid (herkenning van voetgangers, verklikker voor een naderende aanrijding, enz.). Omdat het een prestigieuze wagen blijft, zijn er daarnaast ook nog een aantal opties.

Het is wel verrassend dat Maserati schittert op een vlak waar we het niet verwachten: de rijhulpmiddelen. Die hulpmiddelen werden enkele maanden geleden geïntroduceerd, maar ze blijken al handiger in gebruik dan de middelen van bepaalde concurrenten, en niet van de minsten (Audi, Mercedes en zelfs… Volvo). Wat vooral bewondering wekt is het feit dat de hulpmiddelen perfect functioneren, efficiënt, zonder te storen. Het blijft een Maserati, dus mag je zeker niet te veel verlangen. Het rijhulpsysteem stopt boven de 145km/u of wanneer je het stuur langer dan 15sec loslaat.

Stevige concurrentie
Het spreekt voor zich dat de Ghibli het niet makkelijk zal krijgen. Hybride worden is al een blijk van goede wil, maar het is duidelijk dat het publiek meer verwacht, onder andere wat de Duitsers al hebben met hun herlaadbare hybride-technologie. Deze technologie bestaat al binnen de groep Fiat/Chrysler, maar zoals we al schreven zou het te lang geduurd hebben om die technologie aan te passen voor Maserati. Men moet ook rekening houden met een ander gegeven, meer bepaald de fusie met de PSA-groep en de mogelijke synergie die daar het gevolg van kan zijn tussen de 14 merken van de Stellantisgroep. We zullen in de toekomst zien wat deze Maserati echt waard is tegen zijn rivalen met herlaadbare hybride-technologie, zoals de Volvo S90 herlaadbare hybride (€72.000 ongeveer), de Mercedes E Klasse (€66.000) of de Porsche Panamera, al heeft die laatste een veel duurder prijskaartje (€116.000).

De zet van Maserati wordt gewaardeerd en met enkele verstandige aanpassingen wordt het model realistischer op fiscaal vlak. Zeker, hij boet aan karakter in (van een V6 naar een viercilinder), maar hij doet geen afbreuk aan zijn afkomst. De ambiance blijft ongeëvenaard, hij is exclusief en zijn spontaneïteit op de weg is verleidelijk. De Maserati biedt elke dag puur rijplezier en dat is een kwaliteit die bijna geen enkele van zijn concurrenten in de schaal kan leggen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.