Jean Cocteau over het voetlicht in Den Bosch

Het Design Museum Den Bosch zet vanaf zaterdag vijf maanden lang de schijnwerpers op de zeer veelzijdige Franse kunstenaar Jean Cocteau (1889-1963). Het is volgens het museum de eerste grote overzichtsexpositie in Nederland over het roemruchte multitalent, dat niet alleen beeldende kunst met een zeer typerende lijnvoering voortbracht, maar ook schrijver ('La voix humaine') was en theatermaker en cineast ('La Belle et la Bête').

Ook de verhalen over de persoon doen het met name in Frankrijk nog altijd goed. Hij onderhield contacten met beroemdheden als Sergej Djagilev en Pablo Picasso (met deze twee werkte hij aan de legendarische Russische balletten), Edith Piaf, Charles Trenet (van wie hij een iconische tekening met vleugels maakte) en Coco Chanel. Zijn homoseksualiteit en drugsgebruik maakten destijds ook flink de tongen los.

Keramiek en sieraden van Cocteau bevinden zich al langer in de collectie van het museum in Den Bosch, dat nu onder de titel 'Jean Cocteau - Metamorphosis' belangrijke werken van Cocteau uit heel Europa samenbrengt: van tekeningen tot textiel, van kostuums tot keramiek, van sieraden tot theater en van film tot poëzie.

Een topstuk is het zwaard dat Cocteau zelf maakte voor zijn toetreding tot de prestigieuze Académie française, het zeer gewichtige Franse taalinstituut. Uit de Nederlandse Koninklijke Verzamelingen komt het manuscript van het gedicht 'Hommage à Igor Strawinsky', door de Franse president François Mitterrand geschonken aan muziekliefhebber prins Claus, toen die koningin Beatrix in 1991 vergezelde op een staatsbezoek aan Frankrijk.

De roem van Cocteau is in Frankrijk nooit verbleekt. In Milly-la-Forêt, in het huis waar hij woonde, en in Menton zijn musea over hem. Een kolossale expositie over Cocteau in het Parijse Centre Pompidou in 2003/2004 trok drommen belangstellenden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.