Waarom praktijkhoudende huisartsen en vooral vrouwen niet langer vergaderingen bijwonen (Dr. Simon)

Overdag een face-to-face meeting organiseren in het centrum van Brussel betekent twee uur in de file staan bovenop de twee uur die een meeting gemiddeld duurt.  Dat berooft een GMD-beheerder van  ongeveer vijftien patiënten. Ontmoedigend is dat voor praktijkvoerende huisartsen, vooral vrouwen, schrijft dr. Simon in een open brief aan de voormalige directeur-generaal van het Riziv.

Open brief aan de heer Brieuc Van Damme

Beste Mr. Van Damme

Een jaar geleden was u directeur-generaal van het Riziv en doorbrak u een taboe: "... noem mij één vakbondsman die nog actief is, die in de hoogste organen van het Riziv zit en die geen man is...".  Zoals u weet was ik eerst diep geschokt door deze woorden. Maar sinds ik de vergaderingen van de medicomut bijwoon, heb ik dat inderdaad opgemerkt wat de huisartsen aangaat.

De medicomut vergadert op maandag om 19u. Maandag is een helse dag voor huisartsen. Ze zijn zelden voor 21u klaar met hun consulten.  Om aanwezig te kunnen zijn, moeten ze hun activiteiten twee uur eerder onderbreken en dus hun laatste afspraak om 18u geven vanwege de achterstand die zich opstapelt door  meer gezondheidsproblemen waarvoor een langere luistertijd nodig is.  Dat dwingt hen om een afspraak te weigeren aan een dozijn patiënten op een moment dat ze die het hardst nodig hebben. Jonge ouders, vaak jonge vrouwen, worden het meest gestraft omdat zij weigeren om hun privé-leven op te offeren aan hun beroep en juist die uren besteden aan de zorg voor hun kinderen totdat die in slaap vallen.

Dankzij de virtualisering van de vergaderingen kunnen de werkende huisartsen eraan deelnemen als ze overdag worden georganiseerd. Hun afwezigheid duurt gemiddeld niet langer dan twee uur.  Zo zijn roepingen geboren.  Zo zijn persoonlijkheden ontstaan. Twee uur onbeschikbaarheid is slechts een beperkt probleem dat zelfs kan worden opgelost door een uur lunchpauze over te slaan en het spreekuur met een uur te verlengen. Het wordt mogelijk om huis of praktijk te verlaten zonder dat de patiënt daar nadeel van ondervindt.  Het is zelfs mogelijk om bij de vergadering afwezig te zijn als bijvoorbeeld een kind aandacht nodig heeft. Virtuele vergaderingen worden vaak verlevendigd door kinderstemmen.

Maar aan alle goede dingen komt een eind. We keren terug naar face-to-face. 

Overdag een face-to-face meeting organiseren in het centrum van Brussel betekent twee uur in de file staan bovenop de twee uur die een meeting gemiddeld duurt. Dat berooft een GMD-beheerder van  ongeveer vijftien patiënten. Ontmoedigend is dat voor praktijkvoerende huisartsen, vooral vrouwen.

Mijnheer Van Damme, als u iets wilt doen aan de situatie die u vorig jaar zo wijselijk aan de kaak hebt gesteld, wilt u dan zo vriendelijk zijn om uw voormalige collega's uit te nodigen rekening te houden met wat ik u zojuist heb uitgelegd?

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet

Dokter David Simon, huisarts in Colfontaine

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    17 november 2022

    Peinsde gij echt dat dat die gasten in ulderen ivoren toren ook maar iets kan schelen ?