Teleconsultatie: negatieve neveneffecten (dr. Pierre Bets)

In een opiniestuk bij onze Franstalige collega's waarschuwt huisarts Pierre Bets uit de kring van Charleroi, actief in Jumet, voor nog heel wat onduidelijkheden in verband met de vaccinatie. Die onduidelijkheden zijn niet noodzakelijk in elke regio dezelfde, maar wel gemeenschappelijk is zijn bezorgdheid over de kwalijke neveneffecten van teleconsultaties op (middel)lange termijn. Een greep uit zijn opiniestuk.

"Teleconsultatie en elektronisch voorschrijven zullen ongetwijfeld een impact hebben op onze toekomstige praktijken. Om de welbekende redenen en tegen vastgelegde tarieven is teleconsultatie toegestaan. Maar de mensen zijn er door de crisis aan gewend geraakt dat hun verwachtingen zonder face-to-facecontact worden ingelost. Ze komen niet opdagen, ze bellen of ze overspoelen je met e-mails. Voor chronische voorschriftvernieuwingen bijvoorbeeld, of certificaatverlengingen."

Preventie en screening

"Preventie en screening zullen sterk lijden onder deze koerswending. Het zal moeilijk zijn om sommige patiënten terug te brengen naar onze praktijkruimte. Nochtans zou nuttig zijn om met hen te kunnen discussiëren over bijvoorbeeld hun gewichtstoename tijdens de bevalling, diabetesrisico, screening op deze of gene kanker..."

"Deze discussies, die in de huisartsgeneeskunde soms zo nuttig zijn, maken een 'banale' consultatie mogelijk. De pandemie heeft een impuls gegeven aan telegeneeskunde, maar misschien verliep de transitie wat te snel..."

"We zouden ook kunnen praten over de veranderende informatiestroom die de huisarts moet opnemen om op de hoogte te blijven van wat we wetenschappelijk weten over de ziekte, maar ook over hoe we onszelf organiseren oog in oog met de ziekte. Dat doen we meestal alleen in ons hoekje, omdat we met elkaar niet lijfelijk kunnen vergaderen."

"De eerlijkheid gebiedt ons om te zeggen dat we sinds vorig voorjaar een dosis permanente vorming kregen voor de rest van onze carrière! Met echter wel dit ene positieve punt: de overheid is proactief geweest op accreditatievlak vermits ze haar eisen daar heeft aangepast.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.