Roel Van Giel (AADM): "Jammer, maar je moet keuzes maken"

Roel Van Giel (voorzitter Domus Medica, AADM) begrijpt de beslissing van dokter Devos ten volle. “Jammer dat hij stopt, een aangename collega. Maar je moet keuzes maken: mijn voorzitterschap is halftijds, halftijds ben en blijf ik huisarts. Ik geef grif toe dat die verhouding fel omsloeg tijdens covid, toen ik op een gegeven moment drie maanden niet meer in de praktijk was.

"Over anderhalf jaar stopt mijn voorzittersmandaat en dan is het ook definitief stop. Het zal niet simpel zijn om mijn praktijk terug op te krikken. In groepspraktijken zoals die waarin ik werk, kun je een en ander opvangen dankzij de extra inzet van de collega’s. Met hen moet je wel goed afspreken.”

"Als je tijd vrijmaakt voor het (duo)-voorzitterschap, moet dat gefinancierd worden.”

Dr. Van Giel beaamt dat het voorzitterschap almaar meer belast: “Ik zit al zowat zeven jaar in deze positie, eerst als ondervoorzitter, dan als voorzitter: de druk neemt exponentieel toe.”

Hij ontkent dat het iets makkelijker is om deze taken op te nemen als eentalig en monodisciplinair syndicaat: “Ook onder huisartsen leven heel wat verschillende meningen. Wij hebben de voorbije jaren enorm geïnvesteerd in een goede organisatie. We bakenden strikt de taken af van directie (niet-operationeel) en het bestuursorgaan. Nu plukken we daar de vruchten van. Het team steunt me enorm. Voor onze investeringen vormden onze lidgelden de basis. Daarop alleen moeten we kunnen draaien."

"In principe kan Bvas dat ook want ik schat dat ze 7.000 tot 8.000 leden hebben, maar iedere organisatie moet zich uitbouwen zoals ze dat zelf wil.”

> Dr. Devos: "Ik wou de dingen veranderen zonder mijn uren te tellen."

> "Artsen, verenigt u!" (Thomas Gevaert)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.