Open brief aan Pedro Facon: "Op weg naar een snelle geneeskunde die dreigt te ontsporen?" (Dr. Hock)

Diep geschokt door de opmerkingen van de heer Facon tijdens het rondetafelgesprek op het symposium van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Geneeskunde, waar de adjunct-algemeen directeur van het Riziv gewag maakt van "een ernstige daling van de productiviteit bij zowel huisartsen als specialisten", schreef dokter Hock, huisarts, ons een open brief gericht aan Pedro Facon.

Mijnheer Facon,

Als huisarts sinds meer dan 20 jaar voel ik mij moreel verplicht om mijn verbazing en verontwaardiging te uiten bij het lezen van de notulen van de rondetafel die werd georganiseerd voor het symposium van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Geneeskunde.
Ik was verbaasd en verontwaardigd toen ik u hoorde zeggen: "Zowel bij huisartsen als bij specialisten zien we een ernstige daling van de productiviteit...".
Ik ben een huisarts, dus ik zal het alleen hebben over huisartsgeneeskunde en laat het aan mijn collega's-specialisten over om u hun indrukken te geven.
Hoe kunnen we spreken over "productiviteit" in de huisartsgeneeskunde? Productiviteit, output, winst, efficiëntie, ...
Zeg eens, mijnheer Facon, hoe denkt u de "productiviteit" in de huisartsenpraktijk te schatten?
Denkt u dat de productiviteit van een arts een eenvoudige rekensom is? Een aantal gewerkte uren per week vermenigvuldigd met een aantal patiënten per uur? Is dat het?

Hoeveel tijd, mijnheer Facon, geeft u ons om een patiënt met een ongeneeslijke vorm van kanker te vertellen dat de geneeskunde niets meer voor hem kan doen en dat hij gaat sterven? 15 minuten? 20 minuten? 30 minuten?

Hoeveel tijd geeft u ons, mijnheer Facon, om de 24-jarige studente de hand te reiken die, nadat ze op pijnlijke wijze de overspelige relatie van haar partner heeft toegegeven, zich realiseert dat ze, ondanks rigoureus gebruik van anticonceptie, drie weken zwanger is en dat haar wanhoop de botsing weerspiegelt tussen haar filosofische overtuigingen en de realiteit van haar situatie? 15 minuten? 20 minuten? 30 minuten?

Hoeveel tijd, mijnheer Facon, geeft u ons om, voordat we naar de volgende patiënt gaan, het gruwelijke beeld van een patiënt die al enkele dagen dood is en in zijn lichaamssappen baadt, in een gruwelijke stank te absorberen? 15 minuten? 20 minuten? 30 minuten?

Hoeveel tijd geeft u ons, mijnheer Facon, om een patiënt met een ernstige depressie en zelfmoordgedachten te behandelen? 15 minuten? 20 minuten? 30 minuten?

Hoeveel tijd geeft u ons, meneer Facon, om een moeder te begeleiden die net de dood van haar zoon heeft vernomen? En hoeveel tijd geeft u ons om te proberen een 12-jarige jongen te helpen die elke dag dezelfde nachtmerrie heeft van eindeloos afdalen van wenteltrappen op zoek naar zijn vader, een vader die 6 maanden eerder stierf? 15 minuten? 20 minuten? 30 minuten?

Hoeveel tijd geeft u ons, mijnheer Facon, om al deze pijn, deze gebroken dromen, deze angsten te verwerken en de volgende dag weer op te staan om de volgende patiënten te helpen? 6 uur? 7 uur? 8 uur?
Ik heb niet alleen enkele zeer zeldzame bijzondere gevallen opgesomd. Ik heb het over ons dagelijks leven als huisartsen.
Een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven als huisarts. Want vandaag, in een wereld die verstoken is van humanistische waarden, blijven wij voor velen het broze cement van een samenleving die uit elkaar valt. Onze productiviteit valt niet te berekenen. Wat is de waarde van een ziel?

Een belangrijk deel - want er zijn andere aspecten van ons beroep waarvan ik u vandaag de details zal besparen die ons ondermijnen en die onze "goede oude huisartsen die 80 uur per week werkten" niet hebben meegemaakt - de afschaffing van onze wachtposten om ze samen te voegen in gigantische functionele samenwerkingsverbanden met een straal van meer dan 80 km, waar onze essentiële rol als eerstelijnsarts van tafel wordt geveegd, administratieve rompslomp, de "college-achtige" verplichting om naast onze werktijd nascholing te volgen....

Mijnheer Facon, geneeskunde is een kunst. Een kunst waarin men alleen kan uitblinken als men de zin en de vrijheid behoudt om haar te beoefenen. Je moet weten dat, als de zin er nog is, de progressieve en constante beroving van onze beroepsvrijheid meer dan één van ons in 'deserteurs' zal veranderen...

En, om de uitdrukking van een van mijn patiënten te gebruiken: "Sommigen hekelden een geneeskunde met twee snelheden maar nu  zijn we op weg naar een geneeskunde met hoge snelheden die dreigt te ontsporen als we niet aan de.... noodrem trekken?"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Philippe Vosse

    08 november 2022

    Facon zou beter moeten weten sinds zijn burn-out...

  • Patrick VANSTEENKISTE

    06 november 2022

    Schitterend geschreven en inhoudelijk to the point ! De voorbeelden zijn noch in tijd noch in geld om te zetten, en dat gold/geldt nog steeds voor de meeste zaken in de (huis)artsconsultaties.
    De idee dat geneeskunde gereduceerd kan worden tot flow-charts waar je de te volgen items enkel hoeft af te vinken om (juridisch?) in orde te zijn, ligt mede aan de basis van deze nefaste ontwikkeling waar én de arts ( die zijn genees-kunst ziet verdwijnen) én vooral de patiënt de dupe van zijn.

  • Marc DE MEULEMEESTER

    31 oktober 2022

    Het leven bij de huisarts zoals het is , bij collega’s Hock en Naessens !
    Ik hoop maar voor Pedro dat hij met zijn Corona burn-out tgv al zijn frustraties met de gestelde lichamen te rade geweest is bij een huisarts : hij/zij zal langer luisteren voor minder loon dan 1 spychiater !
    En collega Triest : Uw boete is voor “ de veiligheid”, niet voor hun pensioen aan 58 !

  • Marc DE MEULEMEESTER

    30 oktober 2022

    Ik ben van het jaar van Johan Naessens , en samen met hem “ afgestudeerd” in 1978 .
    We waren nog maar pas afgestudeerd of we moesten al 2 jaar “ bijscholing “ volgen om volwaardig huisarts te worden !
    Pas van de schoolbanken kregen we als dessert nogmaals de “stof” van de laatste 2 jaar voorgeschoteld !
    En de oude garde had wachtdiensten van vrijdagavond tot maandagmorgen , zonder gsm , zonder gps , in het holst van de nacht en in het hol van Pluto !
    En leg het maar eens uit aan de patiënt en de flikken in
    een voor hen begrijpelijke taal , pas maar op dat je niet eens naar Ludo mag !

  • Jozef GOBERT

    28 oktober 2022

    Goede en waardevolle punten collega. Ik ken echter ook 'oude' collegas die erg hard gewerkt hebben en die nadat ze een een patiënt hospitaliseerden op hun dagelijkse ronde een schoteltje melk gingen bijvullen voor de eenzaam achtergelaten kat, en dat in hun 70 urige werkweek. Er is niet zoveel tegenstelling.
    Ik zou u aanraden om uw energie te steken in het vinden van Dhr Facon ipv u ertegen af te zetten. Volgens mij is dat heilzamer dan de terechte verontwaardiging. Hem lokaliseren zal alleszins gemakkelijker zijn dan onze minister. Die lijkt helemaal verloren te lopen

  • Pauline Op de Beeck

    28 oktober 2022

    Ik steun de collega in deze terechte brief en hoop dat wij allen als collega’s de moed en de zin blijven vinden om ons mooie beroep voort te zetten, ook de solo-artsen, en ons mogen focussen op de essentie, zorg voor onze patiënt en laat ons hopen ook voor onszelf in dat proces, teneinde dit te kunnen volhouden.

  • Johan NAESENS

    27 oktober 2022

    Foei Joeri Eyckmans,

    Ik was zo een solo huisarts die 80 uur per week werkte. 15 minuten per patiënt. Iedereen werd grondig onderzocht en kreeg als het nodig was de tijd om zijn verhaal te vertellen. Niemand werd snel naar buiten gewerkt. Telkens werd goed overwogen of een technisch onderzoek nodig was (vb overbodige MRI lumbale wervelzuil ). Idem met medicatie. Alle labo uitslagen werden de zaterdag en zondag met een heel lange uitleg
    doorgemaild.
    Jammer genoeg heb ik hiermee heel weinig poen geschapen maar heel veel van mijn privé leven opgeofferd. Ook mijn echtgenote werkte full time en ik heb 3 kinderen.
    Ik hoop dat nog andere van die "oude collega's" dit lezen voor wie huisarts zijn meer dan een job betekende en die ze met heel veel verantwoordelijkszin vervuld hebben. En beste Dr. Hocks wij hebben net als u de afschaffing van onze wachtposten, de administratieve rompslomp, de "college-achtige" verplichting om naast onze werktijd nascholing te volgen.... allemaal ook mee gemaakt. Zo oud zijn we nu ook niet.

  • Marc NEEFS

    27 oktober 2022

    Proficiat
    Een oude huisarts

  • Marc SCHOUTEDEN

    27 oktober 2022

    het is geweldig geformuleerd collega,het is 100% waarheidsgetrouw!

  • Herman SCHEVENELS

    27 oktober 2022

    de idealisten worden in onze maatschappij gepakt op hun naiviteit : vrouwen die voor hun kinderen zorgen , rusthuispersoneel van verzorgenden tot de artsen die er langskomen , artsen die als zelfstandigen uitgespeeld worden onderling met populistisch misprijzen door de ambtenaren en ministers die kat en muisspelletjes spelen met os.
    De steeds toenemende eisen vd overheid (voor een EU uit te voeren kwam er een voorstel tot terugbetaling van 60€: stel voor d

  • Erika VANDER MEERSCH

    27 oktober 2022

    Zeer terechte reactie van collega Hock !

  • Frank JONGENEEL

    27 oktober 2022

    Bravo !
    Deze open brief geeft mij kippenvel bij het herkennen van al deze situaties ! En inderdaad worden deze extra investeringen in tijd en aandacht zeker niet beloond of naar waarde geapprecieerd door de overheid.
    Nogmaals bravo !

    Dr. Jongeneel
    Solo arts sinds 37 jaar

  • Valere GIJBELS

    27 oktober 2022

    Sterk en eerlijk stuk. Quo vadis politici?

  • Andreas VERLEYSEN

    27 oktober 2022

    de collega heeft groot gelijk : de essentie van het huisartsberoep is zorg voor de hulpvragende mens. Dat vraagt tijd ,veel tijd, en dat levert dan ook geen 10000 riziv prestatieattesten per jaar op . Net een consult gedaan met een depressieve vrouw die ik na 3 maanden uit haar vitale depressie heb geloodst - want de psychiaters waren als deze tijd niet in staat haar ook maar één keer te zien. tja sommige vandeze consultaties duurden tot één uur... De vervrouwelijking van het beroep vergt MEER artsen, PUNT.
    stop het eenheidsworst denken NU.

  • Luc TRIEST

    27 oktober 2022

    HEEL GOED MAAR IK ZAL U VERTELLEN WAT IK VANDAAG TEGENKWAM
    IK BETAALDE VORIG JAAR EEN VERKEERSBOETE OP TIJD MAAR HAD DE NAAM VAN DE AUTO BESTUURDER NIET OP GEGEVEN AANGEZIEN IK DACHT ZE WETEN DE NAAM NU NA EEN JAAR DIEN IK
    EEN BOETE VA 509 EURO TE BETALEN VOOR DIE VERGEETACHTIGHEID OMDAT IK ALLES ELECTRONISCH BETAAL EN DUS NIET DE NAAM KON DOORGEVEN
    WELKOM IN DEZE MAATSCHAPPIJ WAAR MEN ER OP UIT IS ONS VERDER TE STROPEN
    IK DENK HANDELEN MET GEBOEFTES INDUCEERT ZELF GEBOEFTE WORDEN
    DR TRIES LUC

  • Herwig CATTOIR

    27 oktober 2022

    Proficiat collega huisarts, voor dit artikel!