“Ons succes als duo? We overleggen en verdelen de taken”

Dr. Lloyd Remaut (rechts op de foto) studeerde af als Haio in 2017 om vervolgens met een collega, die met hetzelfde idee leek te spelen, een praktijk op te richten. Plaats: het huisartsenarme Zedelgem. Ze getuigde over haar ervaringen op het symposium “De huisarts aan het woord” van de MLOZ.

“We hebben toen de koppen bij elkaar gestoken, en voelden aan dat onze visie over praktijkvoering matchte. De stap was gezet, we zouden samen gaan werken eens we afstudeerden. We kozen samen de regio Zedelgem, want huisartsenarm en dus was er een Impulseo-premie voorzien voor ons beiden  wat ons al wat werkzekerheid bood. Daarnaast was er een arts die met pensioen wenste te gaan en op zoek was naar een nieuwe huisarts om zijn cliënteel op te vangen. Ook de goed georganiseerde wachtpost in het weekend speelde een belangrijke rol in mijn keuze van regio waar ik wilde gaan werken.”

“Zo gezegd zo gedaan. We overlegden enkele malen met de oudere collega hoe we die overgang konden maken om zijn patiënten op te vangen. Daarnaast moesten we ook een eigen praktijklocatie zoeken, wat niet van een leien dakje liep! Weliswaar vonden we enkele mooie locaties, maar door de beperkingen die de gemeente deed moeilijk door regeltjes over ruimtelijke ordening. Zo verliep de zoektocht zeer moeizaam.”

“Maar dan kregen we een buitenkans. Een appartement (nieuwbouw) dat niet verhuurd raakte,  ideaal qua ligging, werd onze praktijk. Hier hadden we ook nog wat vrijheid om het in te richten als een praktijk aangezien het appartement nog gebouwd werd. Minpunt: het zou niet klaar zou zijn wanneer we wensten te starten.”

“Dat overbrugden we door in het oude kabinet van onze oude collega te gaan werken. Dit smukten we wat op, in feite een mooie overgang naar ons eigen kabinet. De patiënten leken deze overgang te appreciëren.”

“Eens onze locatie gekend was, konden we alle andere praktische zaken gaan regelen: onze  samenwerking op papier zetten, de bankzaken, de premies aanvragen, de praktijk inrichten. Inrichten was hier dus 2x nodig: we maakten een extra ruimte bij in het oude kabinet en een half jaar later moesten we verhuizen naar ons nieuw kabinet. Ook praktische zaken om te kunnen werken, waren belangrijk. Met welk lab gaan we werken? Welke ICT gebruiken? Welk EMD? De vragen waren talrijk, maar samen hebben we dit gestructureerd aangepakt. Een van onze sterke punten als duopraktijk: we overleggen en verdelen steeds de taken, de reden van ons succes als duo.”

Nu, 1,5 jaar later kunnen we zeggen dat onze praktijk er echt staat! We zijn meer dan verdubbeld in cliënteel sinds de start. Ons publiek wordt jonger en gevarieerder. De praktijk bouwen we zo stapsgewijs uit. We evalueren constant waarin we nog kunnen investeren, of wat er nog beter kan. Dit is een proces. Zo werken we nu al een jaar met telesecretariaat. Naarmate we verder groeien, hopen we een medisch secretaresse in huis te kunnen halen. Anderzijds, wensen we multidisciplinair te gaan werken, maar in onze regio is het duidelijk voelbaar dat dit nog niet aan de orde is. Zedelgem is hier nog niet klaar voor.”

Zaterdag rustdag

“We mogen dan vrij snel groeien als praktijk, ik heb het gevoel dat we ons evenwicht work-life wel weten te bewaken. Vanaf het begin hebben we heel duidelijke regels gesteld: zaterdag werken we niet (wij zijn de enige artsen in Zedelgem!). Maar het blijft steeds bewaken van onze eigen grenzen. Dit houdt ook in dat we vaak niet alles kunnen aannemen dat op ons afkomt. Neen zeggen hoort hierbij. Grenzen stellen blijft belangrijk. Dit blijft een constante oefening, om nee te zeggen. Want in feite staat dit haaks op je taak als hulpverlener.”

“Daarnaast vinden we beiden afwisseling belangrijk. Mijn collega werkt graag nog eens in het Rode Kruis. Ikzelf zet me graag in bij Kind & Gezin, maar hecht ook veel belang aan richtlijnen, waar ik nu ook mijn steentje probeer bij te dragen via Domus Medica. Zo zorgen we elk op onze manier, voor voldoende variatie in ons werk. Hetgeen het mooiste aan het huisarts zijn is.”

“Zelf een praktijk starten heeft me de volledige vrijheid gegeven om mijn werkritme te bepalen en mijn job als huisarts in te kleuren zoals ik wenste.”

“Een aanrader, maar zeker een sprong in het diepe!”

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.