"Kwetsbaren versterken en covid-maatregelen stilaan versoepelen" (Louis ide)

Infectioloog Louis Ide gooit als reactie op Erika Vlieghe en Marc Van Ranst, die oproepen om bij 'neusverkoudheidssymptomen' te testen, op Twitter een eigen hypothese op tafel: versterk de kwetsbaren en begin verder de covid-maatregelen stilaan te lossen. 

Vertrekpunt: omikron zal zodanig veel besmettingen veroorzaken dat testing en tracing nooit zal kunnen volgen. De vraag is ook nog of we pakweg 70.000 pcr-tests tegen 55 euro per dag (zo’n slordige 3.850.000 euro per dag) moeten blijven uitvoeren. Dr. Ide meent duidelijk van niet.  "Iedereen zal -denk ik- in quarantaine belanden wegens positief of high risk contact."

"Ik denk dat het stilaan tijd wordt om de kwetsbaren (in ziekenhuis, wzc’s, thuis) te fortificiëren. Ik drijf momenteel maatregelen op in mijn ziekenhuis (AZ Jan Palfijn Gent, red.) om importinfecties te vermijden. Omikron is milder (opnames & IZ) maar kan ook onze ziekenhuismedewerkers thuis houden. Maar tegelijk denk ik dus dat we in de maatschappij  gaan moeten lossen (op vlak van testing, tracing en quarantaine). Gewoon omdat we niet anders kunnen. Met zo’n hoge vaccinatie graad en booster in Vlaanderen lijkt me dat aanvaardbaar."

Ide verwijst ook naar de CDC die de quarantaine verkort naar 5 dagen, "maar wat is dan nog het nut van quarantaine? Het blijkt dat omikron milder is. Fortificatie eist actie van de instellingen om voldoende handen aan bed te houden (want ze zullen in ziekenhuizen en wzc's  etc. ook (thuis) sneuvelen."

Dr. Ide besluit dat we dus in zijn hypothese de kwetsbaren moeten beschermen door boosterprik, en hen (beperkt) te bezoeken met een ffp2-masker, terwijl men ook de groepsessies in een  instelling kan beperken en kan screenen op  superverspreiders, etc. In de maatschappij is het aangewezen om te testen op klinische indicatie en zich neer te leggen bij besmettingen met weinig klinische impact. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Johan De Smet

  03 januari 2022

  Gezien uit verschillende studies uit het Verenigd Koninkrijk blijkt dat de overt dominante Omicron variant minder ziekmakend is en anderzijds ons maatschappelijk functioneren tegen zijn limieten aanbotst denk ik dat collega Ide overschot van gelijk heeft.
  Johan De Smet

 • Kristel CROMHEEKE

  03 januari 2022

  en hoe gaan we dan de kwetsbaren die thuis wonen beschermen ? of moeten we die niet beschermen ?