Johan Blanckaert ten voeten uit

Afgelopen weekend gaf Bvas-voorzitter Johan Blanckaert een interview aan De Standaard onder de titel: "Het ereloonsupplement is gemiddeld 8,8 euro, evenveel als een Big Mac-menu." Enkele stellingen.

"Als een specialist de allerbeste is in zijn vak, waarom zou hij dan geen fors supplement mogen vragen?"

"Terwijl de andere artsensyndicaten bij de overheid op de schoot zitten, doen wij gewoon ons werk. We verdedigen de artsen, net zoals de traditionele vakbonden ook de werknemers verdedigen. En we doen dat wel degelijk altijd met oog voor de patiënten."

"Het verschil tussen een geconventioneerde en een  niet-geconventioneerde arts? De wachtlijst."

"Het conventietarief is in 1964 ontstaan als een sociaal tarief, naast het gewone tarief. Maar nu zijn we stilaan voor iedereen naar dat sociale tarief aan het evolueren. Dat gaat niet. We moeten daar ook eerlijk in zijn: dat sociale tarief is vaak ontoereikend om de werking van onze praktijken in stand te houden."

"Een supplement van 10.000 euro. Ik zou het ook niet graag meemaken. Maar de context is daarbij ook belangrijk. Wat als het bijvoorbeeld ging om een ingreep die vandaag nog niet terugbetaald wordt, maar waardoor je wel veel beter geholpen wordt? Het belangrijkste is dat alles op voorhand goed doorgesproken wordt met de patiënt. (...) Uiteindelijk heeft de patiënt nog altijd de vrije keuze van arts."

"In het ziekenhuis halveren ze mijn operatietijd van juli tot september omdat er dan minder ziekenhuispersoneel is. Maar in onze statistieken zien we juist een grote vraag naar oogoperaties in de zomermaanden."

"Het is niet de rol van de overheid om met grote ideeën af te komen. Zij moet een omgeving creëren waarin grote ideeën kunnen ontstaan."

"Alleen al voor de basiszorg betaalt elk lid van de CM al 102 euro per jaar. Dat is ook een 'supplement' want eigenlijk financiert de overheid de ziekenfondsen al."

"De ziekenfondsen eisen altijd transparantie van ons. Maar hoe transparant zijn ze zelf? Het grootste deel van hun kapitaal zit niet in België."

"Het is utopisch om te denken dat alle artsen ooit evenveel zullen verdienen. Dan dreigen we in een forfaitair systeem terecht te komen zoals de NHS."

"Een ziekenhuis is geen lopende band die 's nachts eventjes stilstaat en dan 's ochtends weer begint te rollen. Dan betwijfel ik of je als arts wel de juiste job gekozen hebt."

> "De meeste artsen zijn geen graaiers" (Dr Thomas Gevaert)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Marc DE MEULEMEESTER

  03 maart 2023

  Mag ik U de brief van Dikke Freddy aan Marc Leemans op de voorlaatste blz van De Standaard van vandaag 3 maart aanbevelen aub ?
  “ Wir haben das nicht gewusst “ zullen onze gestelde lichamen bij de volgende klinkende verkiezingsoverwinning van het Vlaams Belang 3 x kraaien !

 • Willy Renier

  02 maart 2023

  Ervaringen in AZ-Groeninge Kortrijk.
  Ik betaalde voor 2 radiologische onderzoeken 4 supplementen van telkens 36 euro; geen enkele radioloog gezien. Bij controle bleek één radioloog reeds met pensioen, en één was de assistent in opleiding die blijkbaar het werk gedaan had. Op mijn klacht werd gereageerd: in het vervolg moet ik aangeven dat ik een collega ben! maar geen restitutie of excuses.
  Een radiotherapeut stuurde een rekening met supplement voor een niet plaats gevonden consultatie; hij was immers met vakantie in die periode!
  Maximale facturatie bij minimale dienstverlening. Niet alle artsen zijn graaiers, maar toch....

 • Marc DE MEULEMEESTER

  01 maart 2023

  Het christelijk boegbeeld kiest eieren + Big Macs voor zijn geld , en bedankt feestelijk voor waardeloze ARCOPAR aandelen van zijn eigen Hold(up)ing !

 • Marc DE MEULEMEESTER

  01 maart 2023

  De meeste vakbonden zijn ook geen graaiers maar verdedigen de werknemers en de kleine man !
  In 1989 organiseerden “de” vakbonden 1 betoging tegen het zwart geld !
  De zwaargewichten en de kopstukken aan de kop van de stoet kregen in die tijd makkelijk 100.000 BF /maand premies in het zwart betaald !
  Rudy , de Leeuw van Vlaanderen en Pater Leemans kennen de truken van de Foor !