Een reboot voor de huisarts? (Dr. Sébastien Vermeulen)

De coronacrisis zette het debat over gezondheid op scherp. We worden steeds ouder, maar hoe gezond zijn we écht? Zijn we wel zo goed bezig als we denken? Welvaartsziekten zoals obesitas, diabetes en sommige kankers tieren welig in ons land, meent dr. Sébastien Vermeulen, die daarover een boek schreef en een oproep lanceert.

"We moeten veel brandjes blussen en doen veel aan symptoombestrijding, maar hebben vaak niet genoeg tijd om de kern van het probleem aan te pakken. Preventie krijgt niet de tijd en aandacht die zeverdient. Is de slinger van de ‘medicalisering’ te ver doorgeslagen? Zelfs artsen hebben soms moeite om door het bos de bomen te zien bij de medicatielijst van sommige patiënten", argumenteert dr. Vermeulen 

"Laat ons van de komende maanden gebruik maken om het vak huisartsgeneeskunde een nieuwe smoel en een échte identiteit te geven. De huisarts is meer dan een administratief bediende en telefonist. De huisarts is meer dan een pionnetje op het bord. De huisarts kan zelf nadenken en beschikt over gezond verstand. De huisarts is de persoon bij uitstek om de wortels van vele welvaartsproblemen aan te pakken."

Uitdagingen

"Maar er zijn vele uitdagingen: er is weinig tijd en er zijn veel patiënten. Er is een administratieve berg en er zijn een hoop nutteloze consulten, die zowel voor arts als patiënt tijdverlies zijn. Een nieuwe visie op huisartsgeneeskunde zal alleen kunnen met een efficiënte praktijkorganisatie en met gedeelde verantwoordelijkheid. Zowel de arts als patiënt krijgen huiswerk mee. Technologie kan hierbij ondersteuning bieden, maar is nooit een vervanger van het fysieke consult."

"Er zullen onvermijdelijk ook ethische discussies op ons af komen: hoe ver gaan we het leven kunnen blijven rekken? En tegen welke prijs en met welke kwaliteit? Hoe gaan we onze gezondheidszorg overeind en betaalbaar houden? En zal onze levensverwachting blijven stijgen of komen we op een plateau of zelfs een kantelpunt?"

"Dat zijn (volgens mij) allemaal bijzonder pertinente vragen. Ik heb deze vragen gebundeld in een boek en er mijn eigen input en ideeën door verweven. Het boek is absoluut geen handleiding of gouden standaard. Ik claim geen expert of goeroe te zijn. Er staat ook de nodige zelfkritiek en reflectie in."

"Enkele voorbeelden: rond diabetes type 2 zou ik graag trachten de aanpak te verbreden en diabetes remissie op agenda willen zetten (naar analogie met initiatief Keer diabetes Om in Nederland ), bij mentaal welzijn staat er een checklist in het boek die ik verder zou willen uitwerken voor de eerste lijn. Rond polyfarmacie ben ik zelf een tweede boek aan het uitwerken, een soort handleiding voor de patiënt."

Huisarts 2.0

"Dit boek is niet het eindpunt, maar eerder het begin. Het doel is het debat op gang brengen en te lanceren onder het project “De Huisarts 2.0”. Op de planning: een visie en beleidsplan, initiatieven rond diabetes, mentaal welzijn, kanker, obesitas en een content platform. En nog veel meer."

"Voor (huis)artsen het ideale moment om mee te reflecteren over de rol van de huisarts in ons gezondheidszorgsysteem. Voor patiënten zie ik dit boek als een wake-up call over enkele belangrijke gezondheidsuitdagingen en een oproep om zelf de eigen gezondheid nog meer in handen te nemen en dit te doen via – naar mijn mening - het eerste aanspreekpunt als het over gezondheid gaat: de huisarts."

"Voor iedereen die bekommerd is om de toekomst van huisartsgeneeskunde en gezondheid doe ik dus een warme oproep om het boek te lezen en te zoeken naar raakvlakken, maar ook om uw ongezouten mening en feedback te geven. Alleen zo zullen we tot een sterk en constructief geheel kunnen komen."

"Ik hoop dat je na het lezen mee bent in dit verhaal. Dat je zelf ook mee wil rebooten. Dat je samen met mij de knop wil induwen om een nieuw hoofdstuk te starten. Ik hoop alvast dat het lukt."

Sébastien Vermeulen is huisarts en is geboren en getogen in Halle-Zoersel. Hij heeft een breed interessegebied maar is in het bijzonder geboeid door psychiatrie, palliatieve zorgen, diabetes, obesitas en NKO. Naast zijn werk op de praktijk, is hij als huisarts werkzaam aan het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Antwerpen.

Je kan het boek “De Huisarts 2.0: een reboot” pre-orderen via deze link

Kostprijs: 22,5 euro. ISBN: 9789493242555

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.