Arts getuigt over ervaringen in Afghanistan

"Ik was arts-vrijwilligster in Istalif voor het Vrouwenhuis van Moeders voor Vrede België (Jenny van Lerberghe) en Frankrijk. Ik nam consulaties af en ik was een uitgesproken fan van Massoud, de charismatische leider van de Noordelijke Alliantie tegen de Taliban, ex-commandant van de Moedjahedien tegen de Russen. Wil de nieuwe Massoud nú opstaan a.u.b.?"

"Hij prijkte op een grote affiche op een even legendarische site: het Olympisch sportstadion waar de trigger ontstond voor de Westerlingen om zich te bemoeien nadat clandestiene video’s ons hier bereikten. Met standrechtelijke executies door de Taliban: mannen opgehangen aan de dwarslat van de goal en vrouwen in burka op hun knieën met een pistool van achteren laf in hun hoofd geschoten."

"Massoud werd zoals bekend vermoord door twee “Belgische” Tunesiërs van Al Qaeda, die zich als een journalist en een fotograaf voordeden en in het fototoestel zat een bom. Twee dagen voor 9/11 in 2001:  een voorbode?"

"Twee jaar later kwam een klein meisje, een bedelares in Chickenstreet, twee Amerikaanse soldaten tegemoet en onder haar kledij zat.een bom. Twee zelfmoordaanslagen ter ere van Allah en een godsdienst met politieke doeleinden."

"De typische muts van Massoud is een pakol, die kocht ik in Chickenstreet, de Meir van Kaboel, voor 1 dollar. We zouden er een nieuwe mode van moeten maken."

Velen vragen me nu herhaaldelijk wat ik denk van de ontwikkelingen in Afghanistan.

"Wat als ik met mijn rebellerende aard steeds grote witte Jeeps van Amerikanen in mijn stad gedurende 20 jaar zag rijden met verduisterde ruiten en grote 2 meter lange antennes voor contact met hoofdkwartier maar geen enkel contact met de lokale bevolking? De Fransen daarentegen hadden meer voeling met de mensen en ik zag ze thee drinken en palaveren over antiek kopen in achterwinkeltjes van Chickenstreet."

"Hebben we als Westerlingen niet te veel top-down gewerkt? Na een opvoeding van twintig jaar top-down, verwacht je toch dat het zaadje is gelegd om te kiemen? Maar dan moet je wel blijven coachen en hen niet abrupt lossen!"

Iedereen beet zijn tanden stuk

"Ik herinner me hoe ik de boekhandel binnenstapte op de enige rotonde die Kaboel kent. Daar schreef de Noorse oorlogscorrespondente Asne Seierstad een boek over de familie: “De boekhandelaar van Kaboel”. De familie begon abrupt een proces tegen haar!"

"Toen ik binnenstapte werd me meteen gevraagd: “Hoe ken je deze boekhandel? Waarom kom je hier binnen?” Ik was te beduusd om de waarheid te zeggen en zei dat ik wat in de boeken kwam rondstruinen. Daar zag ik een beroemd, eerder berucht boek: het dagboek van een Russische soldaat. Die schreef hoe ze moegetergd, verslaafd aan heroïne en meerderen geamputeerd, met duizenden het land verlieten."

"Russen en Amerikanen hebben het jarenlang geprobeerd om iets te veranderen. Telkens  kwam de machocultuur ingebed in het islamisme terug. Iedereen beet zijn tanden stuk op Afghanistan, bedenk ik. Van Darius de Oudere, Alexander de Grote, Dzjengis Khan, Timoer Lenk, en recenter: de Britten in hun “Great Game” in de negentiende eeuw. Nadien dus de Russen, ISAF (NATO-troepen ) en nu de VS verlieten het land in allerijl."

"Sinds 2015 gaven Belgen nog nadien ondersteuning aan de Resolute Support Mission tot 17 mei 2021."

Waar komt die driving force nú evenwel vandaan?

"Is het niet vanuit Pakistan? Waar kon Osama Bin Laden, de leider van de “Taliban” (1) zólang verborgen leven? Jawel, in Pakistan! Lees “De Taliban “van Ahmed Rashid (opgeleid in universiteit van Cambridge)."

"Waarover schreef de Franse filosoof auteur Bernard Henry Levy in “Qui a tué Daniel Pearl?”"

"Bloedstollend is het verhaal van de ontvoering én gefilmde onthoofding van de journalist Daniel Pearl van Wall Street Journal in 2002 . Hij, Joods én Amerikaan, moest dood omdat hij de link had ontdekt tussen Al Qaida en ISI (de geheime dienst van Pakistan) notabene geleid door Pakistaanse intellectuele , opgeleid aan universiteiten in het Westen, onder andere in Londen!"

"Datzelfde Pakistan heeft ook hoog opgeleide wetenschappers én een atoombom. Over dat laatste horen we weinig en evenmin over Indi,  die andere enorme staat die ook een atoombom heeft. Is Afghanistan niet een bufferstaat tussen twee grote mogendheden zoals India en Pakistan?"

Vrouwen

"Mijn hart bloedt. Waar we in het Vrouwenhuis van Istalif en elders satellietprojecten hadden en zo ons best deden voor het welzijn van de Afghaanse vrouw. Afghanistan: de slechtste plaats ter wereld om het lot te trotseren als je met twee X chromosomen geboren wordt. Geen feest, geen cadeautjes aan de ongelukkige moeder die je voortbracht in barensweeën:  je telt gewoon niet. Als je op consultatie vraagt: “Hoeveel kinderen heb je?”, telt de moeder alleen haar zonen!"

"Als ik meewarig op een raadpleging naar de tandeloze dertigjarige vrouw kijk: ze ziet er haast zestig uit, afgeleefd door talloze bevallingen. En de man ernaast volgt mijn blik en zegt me:”Tja, het wordt tijd dat ik een andere vrouw neem he?!” Net zoals hij een oude auto zou inruilen voor een nieuwe."

"Toen een lokale arts voor me tolkte op raadpleging, vroeg ik de patiënt: “Ontkleed u zodat ik u kan onderzoeken“. Abrupt verliet de arts-tolk het kabinet: nooit raakte hij een vrouw aan. Maar hoe kan je nu zonder palpatie een galblaasontsteking of appendicitis diagnosticeren? Een schande. Zo onderzoekt men zelfs geen hond. Men zou hem anders vermoorden in het dorp, was zijn repliek."

"Mijn hart bloedt. Ik hoop van ganser harte dat een nieuwe Massoud mag opstaan: zijn zoon misschien? Naamgenoot Ahmed Massoud? Rudi Vranckx zocht hem op en interviewde hem in 2019. Hij zei dat hij er “klaar” voor was."

"Afghani herrijs: nu bottom-up!"

Dr. Lieve Van Ermen

(1)  Arabisch meervoud van talieb: leerling van de medressa Koranschool.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Bert OELBRANDT

    27 augustus 2021

    Mooi en moedig geschreven ! Jammer dat er zo weinig reacties zijn op het artikel