Tien minuten en geen minuut meer ( Maurice Einhorn )

De Britse National Health Service is een heuse ramp: overstelpte ziekenhuizen, patiënten die soms een hele dag moeten wachten vooraleer ze opgenomen worden in een ziekenhuis, niet-urgente chirurgische ingrepen die maandenlang uitgesteld worden, honderden artsen die gerekruteerd moeten worden in derdewereldlanden, steeds meer patiënten die hun toevlucht zoeken in de privé geneeskunde,  het zijn allemaal symptomen van een ziek zorgsysteem.

Het meest choquerende is wellicht de beperking van de duur van consultaties bij huisartsen tot tien minuten. Iets wat we ons hier amper kunnen voorstellen.  Wat kan men in een huisartsenpraktijk  doen op tien minuten tijd?  De tijd voor de patiënt om zich uit te kleden, een paar woorden te zeggen, een enkele klacht te uiten,  een beknopt klinisch onderzoek (hart-longen-bloeddruk), kleren terug aan, voorschriften maken en eventueel een korte doorwijsbrief maken voor een specialist, en de tien minuten zijn voorbij.

Is het niet hallucinant dat in een van de rijkste landen ter wereld, patiënten behandeld worden als vee? Tenzij ze een beroep doen op de privé gezondheidszorg waarin er van regels helemaal geen sprake meer is, ook niet op het vlak van honoraria?  Een gezondheidszorg waarin liberale geneeskunde plaats ruimt voor ultra-liberale geneeskunde waarbij zowat alles, of bijna, toegelaten is.

De dramatische toestand is vooral het gevolg van de wil van de conservatieve regering om zoveel mogelijk te besparen om de zorgkosten op een van de laagste peilen van alle OESO-landen te houden. En dat tot grote onvrede van de NHS zelf.  

Voorlopig is het gras hier nog groener, maar de trend om te besparen, ongeacht de gevolgen, is ook een feit in andere Europese landen.  Steeds meer drastische besparingen lijken in heel wat landen soms  het enige leidmotief te zijn in de gezondheidspolitiek.

De beperking van de duur van consultaties dringt zich overal op. In openbare ziekenhuizen die onder-gefinancierd worden én in privé instellingen die hun rentabiliteit willen verhogen.  Een jammere evolutie, temeer omdat het om een onomkeerbare evolutie lijkt te gaan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.