Zorg op maat voor obese kinderen en jongeren in 25 gespecialiseerde centra

Er komen 25 obesitascentra in ons land waar kinderen en jongeren met ernstige obesitas vanaf 1 december een behandelingsplan op maat kunnen krijgen. Tegelijkertijd zullen meer kinderen toegang krijgen tot een diëtist die volledig wordt terugbetaald. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Obesitas kan verschillende oorzaken kennen. De ziekte heeft een ernstige impact op de levenskwaliteit en kan ook psychologische en sociale gevolgen hebben. Er is sprake van obesitas bij een BMI hoger dan 30 bij meerderjarigen - bij kinderen wordt dat 'vertaald' naar gelijkaardige waarden in functie van hun leeftijd.

Om kinderen en jongeren de juiste behandeling te bieden, komt er vanaf 1 december een zorgtraject dat ervoor moet zorgen dat zij en hun familie zorg op maat krijgen. Daarvoor zien 25 pediatrische multidisciplinaire centra het levenslicht om die behandeling aan te bieden. Het behandeltraject voor het kind wordt volledig terugbetaald, met een mogelijke uitzondering van specifieke raadplegingen bij de pediater of eventuele medicijnen. In het eerste jaar wordt gemikt op 5.000 kinderen en jongeren.

"Obesitas is een chronische ziekte, die net als alle andere chronische ziektes de beste en vooral de juiste en betaalbare zorg verdient. Met dit zorgtraject, dat vooral focust op jongeren met ernstige obesitas, zetten we een eerste stap om deze chronische ziekte beter aan te pakken. "We zetten in dit traject het kind en de familie centraal en we laten ze ook niet meer los", legt minister Vandenbroucke uit.

Daarnaast komen er maatregelen om de toegang tot de diëtist voor kinderen met overgewicht of obesitas te vergemakkelijken. Vanaf 1 december krijgen ook kinderen met overgewicht van 2 tot en met 5 jaar recht op tien terugbetaalde behandelingen bij de diëtist. Nu geldt dat enkel voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Het remgeld wordt voor alle kinderen afgeschaft en voortaan kunnen artsen van Kind en Gezin en het CLB kinderen doorverwijzen naar de diëtist.

> Huisartsen krijgen dagelijks vragen over afslankmiddel

> Nieuw zorgtraject voor kinderen met obesitas

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.