Ziekenhuisopnames blijven toenemen, nog geen sprake van derde golf

In de Belgische ziekenhuizen zijn momenteel 1.936 coronapatiënten opgenomen, een stijging met 12 procent. Dat zei viroloog Steven Van Gucht. 

De bezetting blijft toenemen: twee weken geleden waren ruim 300 bedden minder ingenomen. We zitten in "onrustig vaarwater", maar Van Gucht vindt het nog te vroeg om te spreken van een derde golf, of golfje. "Die derde golf kan nog steeds vermeden worden, maar er is wel degelijk een risico dat dit het begin is van zo'n golf. Als we de regels respecteren kunnen we de trend nog omkeren."

Tussen 23 februari en 1 maart werden elke dag gemiddeld 149 mensen opgenomen in het ziekenhuis met covid-19, wat een stijging met 20 procent betekent in vergelijking met de zevendaagse pe riode ervoor. In alle provincies wordt een stijging opgetekend, en in de provincie Antwerpen is die het meest uitgesproken.

"De druk op de ziekenhuizen is duidelijk en significant gestegen, en dat op een moment dat er nog veel niet-covid-zorg ingehaald moet worden", zei Van Gucht. De voorbije maanden lag het gemiddeld aantal nieuwe ziekenhuisopnames op 100 à 150. Vorige vrijdag waren dat er 204, een uitschieter, maar die trend lijkt zich niet door te zetten.

Op intensive care liggen nu 410 mensen, tegenover nog zowat 300 begin februari.

Ook het aantal besmettingen neemt toe: tussen 20 en 26 februari werden dagelijks gemiddeld 2.394 nieuwe besmettingen vastgesteld, 12 procent meer dan in de week voordien. Maar dat is wel een beperktere stijging dan de voorbije dagen. In totaal zijn in ons land nu al 772.294 besmettingen bevestigd sinds het begin van de crisis. De toename is het sterkst bij de tieners (+ 34 pct), maar het blijven de veertigers waar de meeste nieuwe besmettingen vastgesteld worden. "De tieners volgen daarmee de trend van de actieve bevolking, maar overstijgen die niet", zei Van Gucht.

Net zoals de voorbije dagen gaat het met het aantal overlijdens door corona wel nog de goede richting uit. Tussen 20 en 26 februari lieten dagelijks gemiddeld zo'n 23 coronapatiënten het leven, dat is een daling met 36 procent. "Die cijfers vormen wat hoop, en zijn een duidelijk en ontegensprekelijk effect van de vaccinaties", aldus Van Gucht.

De teller komt in ons land inmiddels uit op 22.106 covid-19-overlijdens. Meer dan de helft van hen waren ouder dan 85 jaar. In die leeftijdsgroep daalt het aantal nieuwe sterfgevallen nu wel sneller: - 51 pct in vergelijking met de week ervoor. In de leeftijdscategorie 75-84 gaat het om een daling met 32 pct, bij de lagere leeftijden is dat cijfer stabiel. "De vaccinatiecampagne toont hiermee zijn kracht, ook bij de meest kwetsbaren", zegt Van Gucht. Eind vorig jaar kwam een op de vijf coronapatiënten in de ziekenhuizen uit de woonzorgcentra, vandaag is dat nog 5 pct.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.