Wie vaccinatie expliciet weigert, wordt niet meer automatisch uitgenodigd

Wie al een uitnodiging kreeg voor zijn vaccinatie tegen het coronavirus en expliciteit weigerde om daarop in te gaan, wordt niet meer automatisch opnieuw uitgenodigd. Ze kunnen zich zelf wel opnieuw inschrijven via Qvax, meldt Gudrun Briat van de taskforce vaccinatie. Mensen die niet kwamen opdagen op hun afspraak voor de vaccinatie zullen wel nog een uitnodiging krijgen.

Vaccinweigeraars kunnen volgens privacyregels niet opnieuw uitgenodigd worden. "We zullen hen dan ook niet achtervolgen", aldus Briat. Mensen kunnen bovendien ook aangeven dat ze geen mails meer willen ontvangen van de overheid over de vaccinatiecampagne.

De weigeraars die toch nog een vaccin willen krijgen, kunnen zich via de huisarts wel opnieuw laten activeren en vervolgens kunnen ze zich inschrijven op de reservelijst Qvax. "Er zijn bijvoorbeeld mensen die per ongeluk hun vaccin geweigerd hebben door op een verkeerde knop te klikken. Zij kunnen zich dan meteen opnieuw activeren via hun huisarts", verklaart Briat.

Wie het vaccin niet expliciet weigerde, maar niet kwam opdagen voor de afspraak of niet inging op de uitnodiging, zal wel opnieuw uitgenodigd worden.

Briat benadrukt dat dit de aanpak in Vlaanderen is. In Brussel kunnen mensen zich bijvoorbeeld voortdurend registreren om zich te laten vaccineren.

Wie voor de voorgestelde datum van vaccinatie een nieuwe datum vastlegt, zal nog aan de beurt komen in zijn leeftijdscategorie. Wie dat pas daarna wil doen, zal moeten wachten tot na de algemene vaccinatie, verduidelijkt Briat. Wanneer die mensen een tweede vaccinkans krijgen, hangt af van de leveringen. In juli worden bovendien voornamelijk tweede dosissen gezet en daarna zijn eerst de jongeren nog aan de beurt.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zei gisterenin de Kamercommissie Volksgezondheid dat mensen in Vlaanderen een tweede kans zullen krijgen voor vaccinatie eind augustus. In Wallonië zou dat al eind juni zijn. Brussel zet via een eigen inschrijvingssysteem voortdurend in om mensen een tweede kans geven om zich te laten vaccineren. "Dit is een vaccinatiestrategie waarin we voortdurend overleg plegen met de regio's en met alle betrokken actoren", aldus nog minister Vandenbroucke. "Ik denk dat men zijn uiterste best doet in de regio's om aarzeling met het vaccin te overwinnen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.