Wetsontwerp artsenquota in de Kamer beland

Nadat de ministerraad het wetsontwerp van minister Vandenbroucke over de artsenquota goedkeurde, belandde het begin deze week in de Kamer die erover moet stemmen. In het wetsontwerp krijgt de federale Planningscommissie een dubbele opdracht.

Ter herinnering: dit wetsontwerp bepaalt de volgende quota voor artsen en tandartsen, respectievelijk voor 2028 en 2027. In afwachting van een effectieve invoering van een numerus fixus in de Franse Gemeenschap heeft de regering de mogelijkheid om nadere regels te bepalen om de toekomstige quota te corrigeren, rekening houdend met een overschot.

Het globale quotum voor 2028 voor de artsen bedraagt 744 voor de Franse Gemeenschap en 1104 voor de Vlaamse Gemeenschap. Dat quotum werd iets verhoogd tegenover het eerder vastgestelde quotum door de Planningscommissie (resp. 411 en 1058). Reden: de Planningscommissie houdt nu ook rekening met factoren zoals een verschuiving van de zorgvraag naar de oudste leeftijdscategorieën, een daling van de activiteitsgraad van huisartsen (en andere specialisten), een reserve van 2,5% om de behoeften van de bevolking te kunnen opvangen bij eventuele epidemieën (2,5% verhoging van de zorgvraag). De planningscommissie krijgt evenwel een dubbele opdracht in het vooruitzicht van de bepaling van de quota 2029:

  • de impact van COVID-19 en eventueel andere epidemieën op het aanbod aan huisartsen grondig te analyseren en in kaart te brengen,
  • een internationale benchmark uit te voeren van het artsenaanbod, met specifieke aandacht voor huisartsen. In afwachting van het resultaat van dit onderzoek, wordt vooropgesteld om het voorgestelde subquotum 2028 voor huisartsen te verhogen met een extra 10 procent (maar daarover hebben alleen de regio’s bevoegdheid, red.).

Dit wetsontwerp is een van de stappen in de context van het princiepsakkoord, zowel door de federale regering, de regering van de Franse Gemeenschap als interfederaal. De realisatie van de verschillende stappen van dit akkoord zal nauwgezet worden opgevolgd, heet het in het wetsontwerp.

Er werd rekening gehouden met het advies van de Raad van State.

Quota uitzonderljik bij wet bepaald

Om tijdig de quota voor het volgende jaar te kunnen bepalen, worden die uitzonderlijk niet bij koninklijk besluit, maar bij wet bepaald. Wanneer de quota bij koninklijk besluit worden genomen dienen die immers volgens de wet gekend te zijn voor de start van het academiejaar.  Bij wet kan echter afgeweken worden van deze bepaling om de studenten alsnog zo snel mogelijk op de hoogte te stellen van de nieuwe quota.

De Planningscommissie stelt de quota voor 2029 (en volgende jaren) op, op basis van haar objectieve evaluatie van toekomstige behoeften, rekening houdend met deze afgesproken uitzonderlijke verhoging voor het jaar 2028. Om de toekomstige quota te bepalen zal een nieuwe procedure voorgesteld worden, aldus nog minister Vandenbroucke.

> Artsenquota: wijziging procedure, bepalen toekomstige quota

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.