Weer stijging sterfgevallen met 56 naar 178 in totaal, 434 extra opnames

Ons land kent een sterkere stijging van de sterfgevallen, met 56 naar 178 in totaal, en 434 extra opnames.  Er belandden 96 extra patiënten op intensive care. 322 patiënten worden beademd.

Intussen zijn ook strengere maatregelen van kracht voor iedereen die inbreuken pleegt op de richtlijnen tegen een verdere verspreiding van het virus. Na twee dagen van dalingen is het aantal gerapporteerde ziekenhuisopnames wegens het coronavirus in België de laatste 24 uur dus fors de hoogte ingegaan. 

Er zijn 434 nieuwe patiënten opgenomen met Covid-19 in de Belgische ziekenhuizen. Dat maakt dat al 2.152 ziekenhuisbedden ingenomen worden door coronapatiënten, waarvan 474 bedden op intensieve zorg. Bij de vorige update dinsdag waren dat er respectievelijk 1.859 en 381. Er werden  115 mensen ontslagen uit het ziekenhuis.

Ook de dodentol is verder opgelopen. Er zijn 56 bijkomende overlijdens geteld, wat het totaal op 178 brengt. Het gaat voornamelijk om oudere patiënten, maar er zijn ook enkele mensen jonger dan 65 jaar bij.

2152 totaal in ziekenhuis. 322 patiënten worden beademd. 178 totaal sterfgevallen, stijging ook wegens gecombineerd in ziekenhuizen (snel door) maar in WZC’s soms wat vertraging, vandaar wat sprongen. We werken aan verbetering systeem om te rapporteren in realtime.

Bij de diagnostiek van 668 nieuwe positief geteste mensen zitten er 429 in Vlaanderen, 57 in Brussl, 176 in Wallonië plus enkele niet nader gespecificeerde gevallen. België telt in totaal nu 4.937 (gemeten) besmettingen. We zitten nog niet aan de piek van de epidemie.

De huidige relatief sterke stijging is ook te wijten aan binnengelopen sterfgevallen van WZC’s die iets later binnenkomen. De experts raden nogmaals af om op straat een mondmasker te dragen. Het komt er vooral op aan om strikt de regels te respecteren.

Gewoon wandelen op straat geeft geen besmettingsrisico als we voldoende afstand houden. Mondmaskers dragen is riskant bij het aandoen en afzetten (meer besmettingsrisico) en geeft dus eerder een vals gevoel van (meer)veiligheid. Integendeel: er is  zelfs meer besmettingsrisico. Handen wassen blijft cruciaal.

Veel vragen over manier van tellen

De cijfers van het aantal besmettingen komen via diverse bronnen binnen: ziekenhuizen en ook WZC’s via gemeenschappen. Het totaal aantal overlijdens houdt niet alleen dat geregistreerd in ziekenhuizen in, maar nu ook daarbuiten, maar ze komen met verschillende snelheden binnen. De experts proberen die zoveel mogelijk te capteren en sneller samen te voegen.

Het aantal beschikbare bedden voor ventilatie: 1.456 staan er klaar, met daarbij 474 gebruikt en 982 onmiddellijk  beschikbaar, en dat getal is nog op te drijven de volgende dagen.

Profiel covid-patiënt

Het profiel van de bevestigde gevballen ligt qua leeftijd tussen 40 en 60. Bij de jongeren zitten meer vrouwen dan mannen, wellicht door manier van testen want de gezondheidssector is oververtegenwoordigd en daar werken meer vrouwen.

In ziekenhuizen gemeten zijn er meer zware complicaties bij mannen dan vrouwen. Mannen zijn dus iets gevoeliger. Meestal gaat het om ouderen in ziekenhuizen met onderliggende aandoeningen zoals hoge bloeddruk, diabetes, hartaandoeningen en nog andere.

Overbelaste regio's

Sommige regio’s zijn overbelast (Henegouwen, Limburg). Een nationaal plan voorziet een herverdeling van patiënten indien nodig, voorlopig is alles goed beheersbaar.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.