"Moeten we nog een weekwacht organiseren?" Dat vroeg dr. Georgina Verlinden, huisarts uit Ternat en bestuurslid van de HAK Pajottenland, zich af in een recent opiniestuk op onze site. Ze krijgt heel wat bijval van onze lezers.
Doorgaans gaat het om niet-dringende oproepen die kunnen wachten en als ze dan toch dringend zijn, moet de huisarts sowieso verwijzen naar een ziekenhuis, luidt haar betoog in een notendop.
Dokter Rosalie Buysschaert uit Deerlijk treedt haar beknopt bij met de woorden: "Volledig akkoord! Goede uitleg, correct!" Yves Van Vaerenbergh (solo-arts Aalst) zit op dezelfde golflengte. Hij argumenteert dat iets uitvoeriger: "De weekwacht is er voor de rusthuizen, kinderen die niet binnen geraken bij de pediater en mensen die geen vaste huisarts meer hebben. Hetzelfde gaat op voor de weekendwacht met ultraweinig echt urgente pathologie.
Dat je mensen daarvoor kunt sensibiliseren, daar geloof ik niet in: enerzijds volgt de meerderheid van de mensen enkel social media en niet meer de mainstreammedia, plus: we moeten "de mensen" niet overschatten. Ze kiezen eerst voor hun eigenbelang, lees: "als zij maar geholpen worden". De Aalsterse arts voorspelt ook dat bnnen tien jaar er door het dan nog groter huisartsentekort knopen moeten worden doorgehakt."
Ellen Wellens (Diest) is niet alleen een vurige aanhanger van het standpunt van Georgina Verlinden. Ze schrijft: "Ik zou zelfs verder gaan. In een maatschappij waarin de beschikbaarheid van het medisch korps afneemt terwijl de vergrijzing, en daarmee de zorgnood, toeneemt, moet niet enkel een inspanning gevraagd worden aan het (huis)artsenkorps om met deze veranderingen om te gaan. Neen, op de eerste plaats zou de bevolking wat ‘opgevoed’ mogen worden. Niet elke oorstop of snottebel moet tijdens de avond/nacht/weekenduren gezien worden. Een beetje pijn is niet dodelijk en kan meestal (tijdelijk) gelenigd worden met middelen die elk gezin in huis zou moeten hebben. Mensen moeten dat blijkbaar opnieuw leren." Ze verschilt hier dus van mening met dr. Van Vaerenbergh als het gaat over de 'opvoedbaarheid' van patiënten.
Dr. Wellens steekt zelfs de hand in eigen boezem: "Dat ze (=de patiënten, red.) het vergeten zijn is onze eigen schuld. Hetgeen we als huisarts tijdens de wachten zien kan inderdaad, in 95% van de gevallen, ingedeeld worden in pathologie die of kan wachten of naar spoed moet. Het fenomeen wachtpost beloont hun ‘slecht’ gedrag: om goede financiële papieren te zitten is het immers wenselijk dat er zoveel mogelijk patiënten gezien worden. De drempel is laag. En met het verlagen van de drempel verminderen we de zelfredzaamheid van de bevolking. We doen hen hiermee geen plezier en onszelf ook allerminst. Deontologische bekommernissen vind ik een manier om zich te verzetten tegen echte verandering. Deontologie is immer geen statisch gegeven. Naarmate een maatschappij en de noden daarvan (ook die van artsen, dat zijn ook nog steeds mensen) veranderen, zou ook de deontologische code mogen wijzigen."
Haar besluit: "Laten we om te beginnen de gruwel van de wachtposten afschaffen, installeer desnoods een echt triage systeem (niet urgent = niet binnen) voor de deur van de spoedgevallen dienst en schaf ook de gewone huisartsenwachtdiensten af. Een telefonische, triërende bereikbaarheid lijkt me meer dan voldoende. Dat we onszelf daarmee overbodig maken is allerminst waar. De rol van de huisarts is immers verschoven van vooral opvang van acute pathologie (zoals dat 30 jaar geleden misschien was), naar meer preventie en opvolging. We kunnen en moeten niet alles blijven doen!"
Frank Beck (Mechelen) is dan weer niet alleen bondig maar ook fors in zijn reactie: "Afschaffen die wachten, en vooral de wachtposten!"
De Zedelgemese dokter Patrick Vansteenkiste zit aan het andere einde van het spectrum en klinkt een stuk gematigder.
"Ik denk dat het nut van een weekwacht "an sich" niet betwist wordt, wel of die moet georganiseerd worden naar analogie met de organisatie van een wachtpost. Want stellen dat weekwacht niet zou moeten wegens het "weinig aantal dringende zaken" in de week, zou hetzelfde impliceren voor de weekendwacht."
"In onze landelijke situatie is het naar mijn aanvoelen ideale scenario een tijdlang geweest: weekend wachtpost (algemeen geaccepteerd) en tijdens de week triage via de 1733 door de wachtpost, maar de wachtarts van de verschillende wachtdienstonderdelen "bedient" enkel het eigen wachtdienstonderdeel en niet het grote grondgebied dat door de wachtpost overzien wordt. Voordeel is dat er dus een triage gebeurt waardoor urgenties weggeleid worden van de huisarts, en de belasting is voor de wachtarts vrij beperkt. In dit scenario was de aanwezigheid van de arts in de wachtpost niet vereist. Op het moment dat dit verandert met inslapen van de wachtarts, wordt het een ander gegeven."
"Geen weekwacht organiseren is de klok terugdraaien", geeft hij nog mee: "Iedereen zorgt voor de eigen patiënten en regelt bij gebeurlijke afwezigheid zijn vervanging, wegens de deontologische verplichting van continuïteit."
Een laatste echo nog van Aurelija Noriene uit Malle die vergelijkt met het buitenland: "Een correct voorstel van de collega. Er zijn landen waar huisartsen uberhaupt geen wachten doen zonder dat gezondheidszorg daaronder zou lijden. Ofwel is het probleem niet dringend en kan het tijdens normale werkuren behandeld worden, ofwel is het urgentie en moet men naar spoed. Kwestie van gezondheidszorg correct te organiseren."
Laatste reacties
Karel De Crem
09 mei 2023Een goed georganiseerde weekwacht is en blijft nodig als we de "volheid" voor ons beroep als huisarts niet verder willen zien afkolven. We moeten ook consequent zijn : in volle nacht tussen 23u en 08u alles doorverwijzen naar de spoed en dan vanaf 08u 's morgens beginnen klagen dat de tweedelijn de eerstelijn inpikt, m.a.w. overdag wensen we onze eerstelijnspathologie te zien die ons toekomt, maar 's nachts zou er dan plots nihil eerstelijnspathologie zijn. Ik ga akkoord dat er veel te snel en voor te veel banaliteiten geconsulteerd wordt 's nachts in de wachtpost zowel in de week als in het weekend, maar ik vind het wat vreemd dat men dit doortrekt om maar meteen te generaliseren dat er 's nachts geen nood is aan eerstelijns geneeskunde. Dit betekent dat elke bloedneus die niet spontaan stelpt we niet meer proberen zelf onder controle te krijgen, elke gerechtvaardigde klacht voor acute buikpijn niet meer met onze expertise gaan zien om uit te maken of het nu wel een niercrisis dan wel een instellende acute buik is, elke alleenwonende al dan niet bejaarde patiënt - en zo zijn er tienduizenden in Vlaanderen- bij een nachtelijke val waarvoor hechting nodig is niet meer gaan zien en alles doorverwijzen naar de spoed. Maar wel vanaf 08u misnoegd zijn dat deze patiënten het geleerd geworden zijn door voorgaande werkwijze, van zichzelf op de spoed aan te bieden. Voorwaar een redenering waar ik mij niet zo goed bij voel, zonder daarbij niet uit het oog te willen verliezen dat er zeker een stroming is om tijdens la nuit profonde onze wachtposten te sluiten en de patiënten naar spoed te verwijzen. Als we geen acute pathologie meer zien, worden we ook minder getriggerd door ons beroep en dit kan ook een mede-oorzaak zijn naar burn-out, net zoals teveel wachten met weinig slaap dit ook kan geven. Echter : vaak wordt gekeken hoe vaak men van wacht is, maar zelden hoe vaak men niet van wacht is. Voor onze wachtpost betekent dit dat je voor de weekendwachten maar 2% moet instaan tov 98% dat je thuis/privé uw ding kan doen en dus ook 98% van de wachtdiensttijd dat uw patiënten worden opgevangen door een collega. Steeds hebben we het over onze wachten die teveel zijn, te lang, te druk maar niet wat we ervoor in de plaats krijgen : een betere work/life balans. Ik blijf gemotiveerd om wachtdiensten te doen, ik doe ze ook graag want er zijn er zo veel minder dan vroeger en maximaal 12u of 13u, we zijn perfect omkaderd zowel in de week als in weekend met prachtige medewerkers van het onthaal en chauffeurs die het beste van zichzelf geven. Ik vraag alleen dat de overheid de wachtposten correct financiert gezien zij de vragende partij zijn om de wachtdiensten in de wachtposten te verrichten. De huidige situatie met structurele tekorten ondanks beheer als goede vader van de wachtposten is niet houdbaar.
Johan BUFFELS
03 mei 2023Weekwacht afschaffen: de slinger slaat door.
De essentie van huisartsgeneeskunde blijft holistische en persoonlijke zorg, ik hoop dat wij het daarover eens zijn. De beschikbaarheid van de eigen huisarts in dit proces heeft gelukkig een hele evolutie gekend. Ik ben nu 70 en sinds een paar jaar op rust na een (te) goed gevulde loopbaan. Toen onze generatie eraan begon was solopraktijk nog de meest verbreide werkvorm, en de persoonlijke beschikbaarheid quasi 24/7 een evidentie. De secretariaatsfunctie werd veelal waargenomen door een medewerkende partner, die niet zelden daarvoor een eigen loopbaan opgaf. Er bestond geen semafoon, laat staan een GSM. De evolutie naar weekend- en later weekwachten maakte het beroep beter leefbaar. Het ontstaan van associaties en groepspraktijken enerzijds en de evolutie van de informatica met stilaan een bruikbaar EMD anderzijds maakten dat ook bij dringende hulpverlening de persoonlijke gegevens van de patiënt beschikbaar kwamen voor de waarnemende arts. Ik heb de indruk dat jongere collega’s zich weinig bewust zijn van het feit dat vele verworvenheden van relatief recente datum zijn.
En dan komen we bij de vraag: mag de bevolking nog verwachten dat er een huisarts beschikbaar is voor dringende oproepen? Het begrip “dringend” is uiteraard relatief. Wat de ene persoon als dringend aanvoelt zal voor de andere best wel kunnen wachten. Dit heeft veel te maken met “health literacy”. Mensen met een hogere opleiding zijn veelal beter in staat om adequate informatie op te zoeken die leidt tot aangepaste beslissing. Angstige personen niet te na gesproken. Maar wie effectief een gezondheidsprobleem ervaart als dringend, zal daarvoor hulp gaan zoeken, desnoods tijdens het weekend of in het holst van de nacht. Ook al vindt de arts dan meestal geen vitale urgentie. En als er dan nergens een huisarts beschikbaar is, zal de spoedafdeling van het ziekenhuis de aangewezen hulpverlening zijn. Helaas niet zelden met een rist onnodige verwijzingen tot gevolg.
En het is waar: elke beschikbare dienstverlening voor urgenties zal leiden tot oneigenlijk gebruik. Het beperken daarvan vraagt veel geduld en opvoedkundige vaardigheden. Maar willen de huisartsen echt naar het stopzetten van de wachtposten? Daarmee gaat mijns inziens de essentie van het beroep voor een deel teloor.
Johan Buffels
Noel-Jan DEPAMELAERE
02 mei 2023Als huisarts dienen wij in de eerste plaats OVERDAG laagdrempelig te zijn. Is het normaal dat iemand met een probleem op maandagmorgen, pas donderdag middag een afspraak krijgt bij de huisarts?
Ook blijken veel patiënten met hun kind niet meer tijdig bij de pediater terecht te kunnen, maar dan stelt zich de vraag of hier überhaupt een wachtpost moet voor opdraaien. Ook overdag kunnen deze noden worden gelenigd.
Tenslotte heeft België zowat op elke 15 km een spoeddienst, 's nachts bemand met minstens 4 VTE's, waarvan merendeel daags nadien kan recupereren. Een huisarts na volle werkdag daags voordien en nadien, ook 's nachts doen opdraaien voor de wacht. Dit is spelen met mensen- en artsenlevens. Een medische inschattingsfout wordt hierdoor zeer plausibel, ook valt een fataal verkeersaccident door oververmoeidheid nooit uit te sluiten. Besluit: indien er zo nodig wachtposten moeten bemand worden, zorg dan eerst voor collega's die daags voor- en nadien geen praktijk draaiend dienen te houden. Onze patiënten overdag en wijzelf, mogen niet het slachtoffer worden van BOVENMENSELIJKE INSPANNINGEN GEDURENDE DE NACHT. Een overwerkte huisarts dient 's nachts te kunnen recupereren: voor de goede verzorging van zijn patiënten overdag, voor een leefbaar gezin en niet in het minst voor zijn eigen welzijn en gezondheid. Overbevraagde huisartsen voor 'luxe permanentie' blijven inzetten naast een volbemande spoeddienst, valt geen dag langer te verantwoorden, indien de Minister oprecht respect wil hebben voor de huisarts in nood. Onze patiënten hebben alvast begrip voor deze penibele situatie, bovenop de COVID ellende.
Willem Ceuppens
02 mei 2023Misschien beter meteen huisartsen afschaffen?...
[Ofwel genees je vanzelf, ofwel is medische hulp daarbij zinvol,
ofwel is medische hulp absoluut noodzakelijk,
hetzij om erger te voorkomen, hetzij om te gepast te herstellen.
Maar wie is best geplaatst om dat a priori in te schatten?...
Wie heeft de beste kansen om hierbij goede raad te geven?]
Hebben jongere huisartsen de oude adagia verleerd:
"Soms genezen, dikwijls helpen, altijd troosten"... ?
En: "Men in distress want action... rational if possible..."
Groet u allen zeer... W.