Wallonië start zaterdag met toediening vaccin Novavax

Wallonië start zaterdag met de toediening van het coronavaccin van Novavax. Dat heeft Waals minister van Gezondheid Christie Morreale (PS) meegedeeld. Het vaccin, Nuvaxovid, wordt ingezet in zeven vaccinatiecentra verspreid over de vijf Waalse provincies.

Novavax is het vijfde vaccin dat in België is toegelaten. Het vaccin wordt aangeboden aan mensen met een hoog risico op allergische reacties op de andere beschikbare vaccins, of aan mensen die te kampen hadden met bijwerkingen na een eerste prik.

België heeft in totaal 510.000 doses besteld. In Wallonië worden circa 150.000 doses geleverd. Daarmee kunnen zo'n 75.000 mensen beschermd worden. Wallonië wil het vaccin ook aanbieden aan zorgprofessionals die nog niet gevaccineerd zijn of niet de hele basisvaccinatie hebben gehad. Indien er dan nog doses beschikbaar zouden zijn, zou het vaccin ook toegediend kunnen worden aan mensen die zich niet wilden inenten met andere vaccins.   

Anders dan de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna is het vaccin van Novavax een zogenaamd eiwitvaccin. Het bevat kleine deeltjes die het coronavirus spike-eiwit nabootsen, waartegen het lichaam antilichamen aanmaakt. Van Nuvaxovid zijn twee dosissen nodig, met een interval van minstens drie weken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.