Voor het eerst sinds twee weken weer stijging aantal besmettingen (Steven Van Gucht)

Na dertien dagen dalende besmettingscijfers, zien we sinds gisteren weer een stijging. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames stijgt, terwijl de overlijdens blijven dalen. Het reproductiegetal zit wel weer boven de 1. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht dinsdag gezegd op de persconferentie van gezondheidsinstituut Sciensano.

Tussen 13 en 19 februari werden elke dag gemiddeld 2.099 besmettingen vastgesteld, een stijging met 14 procent ten opzichte van een week eerder. Voor de tweede dag op rij neemt het aantal besmettingen toe.

De stijging is het grootst in Vlaanderen (+18 pct), gevolgd door Brussel (+13 pct) en Wallonië (+7 pct). De grootste toenames doen zich voor in Vlaams-Brabant (+35 pct) en Namen (+32 pct). Alleen in Henegouwen is er nog een lichte daling (-2 pct). "Alleen bij de kinderen jongeren dan 10 jaar zien we nog een lichte afname van 5 procent."

De grootste toename van het aantal besmettingen doet zich voor bij de actieve bevolking (20-60 jaar), in het bijzonder bij de veertigers. "Sinds lange tijd zien we opnieuw een stijging bij de 80-plussers, met 2 procent", aldus Van Gucht. In totaal raakten al 755.594 mensen besmet met het virus. Het reproductiegetal bevindt zich op 1,02.

Er werden tussen 13 en 19 februari 15 procent minder tests afgenomen, met in totaal 37.500 tests over de zeven dagen. De positiviteitsratio stijgt opnieuw licht naar 6,3 procent.

De afgelopen zeven dagen, tussen 16 en 22 februari, werden er dagelijks gemiddeld 123 patiënten met covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een toename met 1 procent in vergelijking met een week eerder. In totaal liggen er nu 1.708 covid-patiënten in het ziekenhuis (+ 6 pct), 348 onder hen hebben intensieve zorg nodig (+ 6 pct).

Het aantal overlijdens gaat wel nog steeds in dalende lijn. Tussen 13 en 19 februari stierven elke dag gemiddeld 35 personen aan covid-19, een afname van 11,8 procent. Het totale aantal covid-overlijdens in ons land bedraagt nu 21.923.

Intussen hebben 407.296 Belgen een eerste dosis van een vaccin ontvangen, goed voor 3,54 procent van de totale Belgische bevolking. Zowat 265.691 Belgen kregen ook al een tweede prik, wat overeenkomt met 2,31 procent van het totale aantal Belgen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.