Voor artsen-positivo’s: de inspiratietour Nederland!

Positieve Gezondheid: een begrip dat almaar meer ingeburgerd raakt bij huisartsen. Het is intussen sterk wetenschappelijk onderbouwd uitgewerkt en werpt zijn vruchten af. Ervaar het zelf in de Positieve Gezondheid inspiratietour Nederland op donderdag 25 mei!

“Resilient Communities with Positive Health”, dat is het motto van een busreis naar Nederland waar u inspiratie kunt opdoen over Positive Health. Meer en meer slaat die vonk over naar de huisartsgeneeskunde, weet dr. Eric Boydens, die in België zelf het pad effende met zijn Droomgaard.

Zorg en welzijn verbinden met Positieve Gezondheid. Wat levert dat op? Steeds meer zorgverleners en welzijnswerkers zijn geschoold in Positieve Gezondheid. Hoe kan samenwerking op gezondheid, participatie en de zelfregie voor inwoners versterken. Hoe geef je dat op duurzame wijze vorm mét inwoners, professionals en partners? Nederland inspireert op dat vlak, vandaar de inspiratietour. Onderweg zullen de deelnemers met interactieve opdrachten inspiratie opdoen voor infrastructuur van veerkrachtige wijken met Positieve Gezondheid.

De busreis komt er niet uit het niets, duidt dr. Boydens. Vorig jaar was er al een brainstorm met het IPH  (Instituut voor Positieve Gezondheid), na de voorstelling van het boek “ Positieve Gezondheid in de Huisartsen-praktijk”. In een video getuigt huisarts Machteld Huber dat ze ontdekte wat ze allemaal kon doen als patiënt toen ze zelf ziek werd. 

Brede kijk

Voor de meesten is dr. Huber geen onbekende want intussen bouwde ze een stevige reputatie op inzake positieve gezondheid en haar aanpak die wetenschappelijk onderbouwd is. Postitieve gezondheid gaat uit van een hele brede kijk op het leven waarbij iedereen voor zichzelf moet uitmaken wat het belangrijkste is in zijn of haar leven. Die wetenschappelijke onderbouw is intussen praktisch vertaald in de manier waarop je met je gezondheid moet omgaan. Bij ons is Eric Boydens met zijn streven naar een gezond ecosysteem al langer met dezelfde problematiek bezig en de vonk sloeg dan ook over. De iconische Droomgaard van dokter Boydens en de positieve gezondheid van Machteld Huber: een aanrader voor de huisarts die zo onder druk staat vandaag.

Weliswaar heeft Nederland een andere setting, toch laten nieuwe huisartspraktijken in Vlaanderen zich hierdoor niet afschrikken om van start te gaan. Want uit onderzoek is gebleken dat niet alleen patiënten maar ook huisartsen tevredener zijn, zegt dr. Boydens.

Een eerste versie van de inspiratietour leverde enkele motiverende getuigenissen op:

  • “Werken aan deze projecten geeft overduidelijk veel energie en enthousiasme, merkten we (werkt aanstekelijk)”
  • “Dit zijn de mensen die ik vandaag mocht ontmoeten: bruisend, enthousiast, stralend, gedreven, vol vertrouwen, positief, krachtig. Deze uitstraling en mindset neem ik mee.

Praktisch

Programma inspiratietour (gratis – inclusief lunch) donderdag 25 mei vertrek Leuven

• Vertrek 8.00, Engels Plein, Leuven, België (Parkeren kan in de Parking Vaartkom)

• 10.30-12.00 Huisartspraktijk Afferden, Dr. HP Jung

• 13.00-14.30 Gezondheidscentrum Harderwijk

• 15.30-17.00 Indekerngezond, Leidsche Rijn, Utrecht  een wijk-buurtplek voor en door bewoners vanuit Positieve Gezondheid Julius Gezondheidscentrum, waar Karolien van de Brekel als huisarts werkt.

Aanmelden: info@positivehealth-international.com

Contactpersonen:

- Karolien van den Brekel, k.vandenbrekel@positivehealth-international.com, +31 626688165

- Lisa Bels, lisa.bels@eerste-lijn.be, +32 485941479

Overigens kunt u vanaf 11 mei ook een heel opleidingspakket volgen in verband met Positieve gezondheid. Accreditatie daarvoor is aangevraagd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.