Vaccinatie huisartsen begonnen in Nederland

De vaccinatie van huisartsen en hun medewerkers is begonnen in Nederland. In het Medisch Spectrum Twente kreeg een huisarts uit Enschede vrijdag de eerste prik.

In totaal 15.000 mensen komen in aanmerking voor deze vaccinatieronde. Het gaat niet alleen om huisartsen, maar ook om artsen in opleiding, verpleegkundig specialisten, zogeheten physician assistants en chauffeurs van huisartsenposten die "een vitale functie" hebben in de zorg voor coronapatiënten. Ze krijgen het vaccin van Moderna.

De vaccinaties worden uitgevoerd in 23 ziekenhuizen. Het begint dit weekend in twaalf ziekenhuizen, later volgen nog vaccinaties in elf ziekenhuizen, op zijn vroegst op 3 februari.

Over de vaccinatie van huisartsen is veel te doen geweest. Even zag het ernaar uit dat de artsen langer moesten wachten, terwijl ze met minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge hadden afgesproken dat ze voorrang zouden krijgen. Daar was de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) verontwaardigd over. Begin deze week maakten de huisartsen nieuwe afspraken over snelle vaccinatie met het ministerie.

In de afgelopen weken zijn in Nederland medewerkers van verpleeghuizen, artsen en verpleegkundigen van de acute zorg, ambulancepersoneel en de bewoners van grotere verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg al gevaccineerd. De huisartsen die nu zijn ingeënt, vaccineren vanaf maandag ouderen en gehandicapten in kleinere woonvormen die geen eigen instellingsarts hebben. In de loop van volgende week begint ook de vaccinatie van thuiswonende 90-plussers.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.