Materialise ontwikkelt apparaat dat gebruik mechanische beademingstoestellen verkort

Het Leuvense hoogtechnologisch bedrijf Materialise, gespecialiseerd in 3D-printing, heeft een apparaatje ontwikkeld dat onderdelen die voorradig zijn in ziekenhuizen verbindt waardoor het geheel kan gebruikt worden als zuurstofmasker. Het voordeel van dit masker is dat het gebruik de tijd verkort die een coronapatiënt aan een mechanisch beademingstoestel moet doorbrengen, waardoor er meer toestellen beschikbaar komen voor hetzelfde aantal patiënten.

Het apparaat is in feite een soort van houdertje dat een niet-invasief beademingsmasker, filter en PEEP-plek connecteert tot een masker dat de ademhaling van patiënten vergemakkelijkt door het creëren van een positieve druk in de longen. Voor de beademing van patiënten wordt momenteel gebruik gemaakt van mechanische ventilatoren maar deze zijn wereldwijd slechts beperkt voorradig. Dit apparaat verlengt de periode voordat deze mechanische beademingstoestellen nodig zijn en helpt om deze eerder uit te schakelen. Hierdoor kunnen er meer toestellen vrijgemaakt worden voor kritieke patiënten.

"We hebben zowel in Europa als in de VS een aanvraag ingediend tot versnelde regulatie van dit apparaat, dat via 3D-printing kan gefabriceerd worden en verwachten dat dit snel zal goedgekeurd worden. We verwachten dat het midden april ter beschikking kan gesteld worden van ziekenhuizen. We zullen het design gratis overmaken aan ziekenhuizen wereldwijd die zelf beschikken over een veilige 3D-printinstallatie. Men kan het apparaat ook laten printen in een fabriek in de buurt of rechtstreeks bij ons bestellen. Wij zijn momenteel al gestart met de productie om snel over grote voorraden te beschikken", aldus woordvoerder Kristof Sehmke van Materialise.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.