Uroloog dient klacht in tegen politie Dilbeek na boete voor niet-essentiële verplaatsing

Een uroloog heeft klacht ingediend bij het Vast Comité P tegen de politie van Dilbeek omdat hij op 27 april een proces-verbaal had gekregen voor een niet-essentiële verplaatsing. Volgens de uroloog bracht hij een patiënt die kloeg over testiculaire pijn naar het Saint-Anne/Saint-Rémiziekenhuis in Anderlecht en betwistte hij dat de verplaatsing niet essentieel was. Hij is daarom niet ingegaan op de voorgestelde minnelijke schikking. "De man zal verhoord worden, waarna we zullen beslissen of we hem vervolgen voor de politierechtbank of niet", zegt het parket Halle-Vilvoorde.

"Ik was op 27 april van wacht en werd rond 17 uur opgebeld door een patiënt in Dilbeek", zegt de uroloog. "Die had last van hevige testiculaire pijn en ik heb daaro p besloten hem zelf naar het ziekenhuis te brengen voor onderzoek. De politie van Dilbeek heeft me in de buurt van het politiecommissariaat tegengehouden, terwijl mijn patiënt op de achterbank zat. Ik heb zes attesten voorgelegd, waarvan een van de Orde der Geneesheren en verschillende van het ziekenhuis die bevestigden dat ik gebeld had om een patiënt te laten opnemen. Ondanks dat alles heeft de politie geoordeeld dat mijn verklaringen onvoldoende geloofwaardig waren en dat het niet om een noodgeval ging."

Volgens het parket Halle-Vilvoorde, dat zich baseert op het politieverslag, was de uitleg over de verplaatsing vaag. "Op basis van het proces-verbaal van de politie hebben wij besloten een minnelijke schikking voor te stellen", zegt parketwoordvoerster Carol Vercarre. "Als die persoon daar niet mee akkoord gaat, zal hij uitgenodigd worden door de politie om een verklaring af te leggen. Nadien zullen we het dossier opnieuw bestuderen en beslissen of we hem dagvaarden voor de politierechtbank. Dat is de procedure voor al dit soort dossiers."

De arts en zijn advocaat betwisten de inbreuk en hebben bij het Comité P klacht ingediend voor schuldig verzuim.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Eric VAN THILLO

    24 juli 2020

    Bij noodgeval en overbrenging, mag de 'behandelende' arts niet zelf rijden maar mag mee als begeleider; anderzijds is een uroloog, verbonden aan een ziekenhuis, niet van wacht voor een specifieke regio en doet die geen consulten ten huize.