Straf voor ziekenfonds dat zieken niet aan werk helpt

De toelage die ziekenfondsen krijgen, wordt afhankelijk van het aantal re-integratietrajecten dat ziekenfondsen opstarten. Dat blijkt uit een nota van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block aan de ziekenfondsen die De Tijd en L'Echo konden inkijken.

Ziekenfondsen krijgen jaarlijks iets meer dan 1 miljard euro voor het terugbetalen van de ziektekosten en het uitbetalen van de ziekte-uitkeringen. Een klein deel van die vergoeding hangt af van hoe efficiënt ze werken, maar dat variabele deel is beperkt. Een nieuwe hervorming moet daar verandering in brengen, blijkt uit de nota. Vanaf dit jaar worden ziekenfondsen financieel beloond of gestraft voor hun inspanningen om langdurig zieken die nog kunnen werken, weer aan werk te helpen. Dit jaar wordt 25 miljoen euro toegekend.

De vergoeding is afhankelijk van het aantal re-integratietrajecten dat ziekenfondsen opstarten, waarbij ze moeten uitzoeken hoe zieken weer aan het werk kunnen gaan. Daarnaast wordt het aantal leden dat het werk heeft hervat en het aantal herevaluaties van mensen die ziek zijn, mee in rekening genomen. Ziekenfondsen moeten via een herevaluatie nagaan of langdurig zieken wel echt ziek zijn.

De hervorming moet de explosieve toename van het aantal langdurig zieken van de voorbije jaren tegengaan. Ze houdt niet meteen een besparing in. Zo krijgen de Christelijke Mutualiteit en de Onafhankelijke Ziekenfondsen er dit jaar respectievelijk 6,2 miljoen euro en 5 miljoen euro extra bij. De Socialistische Mutualiteiten verliezen dan weer 12 miljoen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Rodolphe Liagre

    07 april 2018

    Ziekenfondsen kunnen slechts re-integratietrajecten opstarten indien er voldoende adviserende artsen zijn. Indien door personeelstekort ziektedossiers verlengd worden zonder enig contact met de patiënt, is dit een onmogelijkheid en blijven die trajecten dode letter.