Uitgestelde straf voor vrouw die vader dodelijke dosis morfine toediende

De correctionele rechtbank van Leuven heeft V.V. (61), de vrouw die haar vader doodde met een overdosis morfine, veroordeeld tot drie jaar cel met probatie-uitstel. De man was opgenomen in het RZ Tienen, waar de vrouw in paniek zijn pijnpomp begon in te stellen. Dat ze haar vader nooit dood wilde, stond nooit ter discussie, maar de rechtbank achtte haar nu wel schuldig aan onopzettelijke doding. Het kende het ziekenhuis een schadevergoeding van 1.250 euro toe.

Op 6 juni 2021 overleed de 86-jarige vader van V.V. in het Tiense ziekenhuis. Snel na de dood bleek al dat de morfinepomp opnieuw was ingesteld, een autopsie wees uit dat een overdosis morfine effectief de doodsoorzaak was. Uit een onderzoek op de pijnpomp bleek dat de dosis die een arts had ingesteld, 0,42ml/u, nadien was aangepas t naar een opstoot van 200 ml/u. Op heel korte tijd kreeg de man zo 7,54ml toegediend.

V.V., een rusthuisverpleegster, bleek gemorreld te hebben aan de apparatuur. Haar vader zou in hevige pijn verkeerd hebben, volgens V.V. greep het ziekenhuispersoneel niet genoeg in. Uit de gegevens van de pijnpomp bleek dat de vrouw de dosis acht keer aanpaste in één beweging, al kon ze dat zelf niet meer bevestigen. Als verpleegster had ze ervaring met pijnpompen, maar niet dit type.

Volgens de verdediging was het ziekenhuis nalatig geweest, door de pijnpomp niet af te schermen met een veiligheidscode. De rechtbank volgde die argumentatie niet en vond de vrouw schuldig.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.